Üvegszemétből gyártanak építőanyagot

Építőanyagot gyárt majd a hulladékkezelőktől származó üvegszemétből a hódmezővásárhelyi Energocell Hungária Kft. júliustól – tájékoztatta ÖKO-Ferr Hulladékkezelést Koordináló Közhasznú Nonprofit Kft. kedden az MTI-t.

Mányi István ügyvezető tájékoztatása szerint a közel 650 milliós beruházásból induló vállalkozás 25 embernek ad munkát és évente 12 ezer tonna üveg újrahasznosítását képes elvégezni. A hulladékkezelők kezdeményezésére hamarosan az elhasznált televíziós csövek üvegtartalmát is befogadják és feldolgozzák. A képcsövek eddig igen magas költségráfordítással, külföldön hasznosultak. Emlékeztet rá: a hódmezővásárhelyi üzem indulásáig a szelektíven gyűjtött színes és fehér üvegeket sok esetben hulladéklerakókba szállították. Mányi István szerint a januártól állami pénzből felállítani tervezett új hulladékkezelő szervezet és csupán a begyűjtés ösztönzése nem fogja megoldani az újrahasznosítás problémáját – figyelmeztetnek. A tárcának nem a visszagyűjtés államosításával, hanem a hulladék-feldolgozó ipar fejlődésének ösztönzésével kellene foglalkoznia – állítja Mányi István.

 

A szakember szerint, az államosítás helyett olyan intézkedéseket vár a szakma a tárcától, amelyek a piaci szereplőket az újrahasznosítás irányába terelik. Ilyen motiváló tényező lenne a hulladékból készült termékek felhasználásnak elsődlegessé, vagy akár kötelezővé tétele. Így lehetne például nagytömegű ipari salakot és bontási hulladékot beépíteni a készülő autópályákba. Az újrahasznosítási ipar növekedését szolgálná a hulladéklerakás adójának növelése is. Mányi István szerint a Hulladékgazdálkodási Törvény módosítása során világosan ki kell jelölni, hol húzódik a határ a hulladék, tehát a potenciális költség és az értékkel bíró alapanyag között, továbbá rendezni kell az ágazati szereplők teherviselésének ma még sokat vitatott kérdését is. Hosszú távon a piaci alapon működő hulladékkezelés képes az újrahasznosító-ipar fellendítésére és működtetésére és ez viszont is igaz, hiszen kölcsönös üzleti érdek fűződik ahhoz, hogy a visszagyűjtött szemét minél nagyobb része értékesítésre, illetve felhasználásra kerüljön- áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.