Üzemanyaggá lett energiaital

Az elmúlt időben az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb energiaitala volt a Four Loko. Mostanra azonban az amerikai élelmiszerfelügyelet (FDA) több céget felszólított, hogy függessze fel az alkoholtartalmú koffeines energiaitalok – köztük a Four Loko – gyártását.

Magát az italt előbb pár egyetemen, később az összes felsőoktatási intézményben, majd több államban is betiltották. A Four Loko négy hatóanyagból áll. Az alkohol és a koffein mellett, a hagyományos energiaital-összetevőként ismert taurint és guaranát tartalmaz. A megszokott két és fél decis kiszereléstől egészen a hét decisig, több féle ízben lehetett kapni. Az elsősorban fiatalok körében kedvelt ital annak köszönhette népszerűségét, hogy az alkohol hatása, csak a koffein hatásának eltűnésekor üt be. Most azonban a végzet ütött be, mert betiltották a gyártását. De mi lesz a megmaradt, korábban legyártott italokkal? A tervek szerint az MXI Enterprises nevű cég vásárolja fel a megmaradt készleteket, hogy speciális üzemében etanolt gyártson az energiaitalból. A gyár kapacitását jól jellemzi, hogy napi négy teherautónyi doboz Four Lokót dolgoz fel. A cégvezető Brian Potter Washington Postnak elmondta, teljes kapacitással dolgoznak az átalakításon és már az energiaital dobozainak újrahasznosítására is van ötletük. Harminc napon belül – természetesen egy másik termékként – újra a boltok polcaira kerül egy általuk kiürített doboz.

Ajánlott tartalom

Emelkednek az elektromos Volvo eladásai

Eladásainak 12 százalékos novemberi növekedéséről számolt be pénteken a svédországi székhelyű, kínai többségi tulajdonban lévő Volvo Cars AB autógyár, és közölte azt is, hogy az értékesítésben nőtt az elektromos autók részaránya.