Forrás: Alteo

Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját

Üzembe helyezték az Alteo első elektromos fűtésű kazánját a Soproni Erőműben – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett kibocsátói tájékoztatásban.

A csaknem 600 millió forint értékű beruházás hozzájárul a villamosenergia-rendszer stabilitásához és az ellátásbiztonsághoz – indokolták a fejlesztést, amely a cég erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerének része. Ennek korszerűsítéséhez a szakmai támogatóként közreműködő Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együtt több mint 401 millió forint támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt összköltsége megközelíti a 855 millió forintot. Az 5 megawatt teljesítményű új kazán segítségével a megújuló forrásokból származó áram hővé alakítható, az itt termelt gőzt a Soproni Hőerőmű hasznosítja. A berendezés gyors terhelésváltási képessége rugalmasabbá teszi az Alteo Szabályozási Központját, ami azért fontos, mert az időjárásfüggő energiaforrások termelési ingadozásait a rendszeren belül korrigálni kell – tették hozzá.

Az Alteo Csoport a céges honlap bemutatója szerint 26 erőművi egységet birtokol, illetve üzemeltet. Létesítményeik jelentős része megújuló energiaforrásokat hasznosít, rendelkeznek többek között szélerőművel, vízerőművel, naperőművel és biogázerőművel is. A sopronin kívül 5 fűtőerőművet működtetnek országszerte. A társaság 2020-ban majdnem 33 milliárd forint forgalommal és több mint 590 millió forint nyereséggel, 2021-ben 44 milliárd forintot meghaladó forgalommal és csaknem 5,9 milliárd forintos nyereséggel zárt. A tavalyi beszámolójukat később teszik közzé. A Mol Csoporthoz tartozó a MOL RES Investments, mint a vele összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő decemberben kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo valamennyi törzsrészvényére. A felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett. A törzsrészvényenkénti ajánlati ár 3040 forint, amit a részvényesek március 13-ig fogadhatnak el. Az Alteo részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, árfolyamuk a legutóbbi záráskor 2950 forint volt, egy éven belül 1810 és 3440 forint között változott.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.