V. Németh Zsolt: a víz különleges, értékes természeti kincs

A víz különleges, értékes természeti kincs, ezért a kormány a víziközmű-hálózatok karbantartására kiemelt figyelmet fordít a következő években – mondta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten a vármegyeszékhely, valamint a szomszédos Ballószög és a Bácsvíz Zrt. konzorciumában zajló projekt eddigi munkálatait bemutató rendezvényen.

A februárban kezdődött, a vízveszteség csökkentését és a víziközmű-szolgáltatás energiahatékonyságának növelését célzó, jórészt európai uniós támogatású beruházás 1,836 milliárd forint összköltségű. V. Németh Zsolt a víziközmű-ágazat aranykorának nevezte az elmúlt időszakot. Mint mondta, az utóbbi évtizedek eredményeként mára szinte minden háztartásban van egészséges ívóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig 80 százalékos. Tíz év alatt megkétszereződött Magyarországon a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben még 300-nál több településen nem volt megfelelő az ívóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent. A kecskeméti és ballószögi projekt minta, hiszen a víziközmű-ágazat legnagyobb problémáira is rávilágít: a hálózatfejlesztés komoly forrásokat kapott az utóbbi időszakban, a meglévő hálózatra azonban kevesebb figyelem jutott – fogalmazott az államtitkár. Kifejtette: Magyarország olyan szerencsés helyzetben van, hogy az ívóvíz eléréséhez a csap megnyitása “természetes mozdulat”; a szolgáltatás biztonsága és alacsony ára azonban csökkenti a víz megbecsültségét, és a gondatlan felhasználást is növeli.

Emlékeztetett: az ország ívóvízhálózatának jelentős része, mintegy 56 százaléka “túlnyomóan kockázatos”, és nagyjából 40 ezer kilométer csövet kellene kicserélni. Ez nem tűr halasztást, a felújítási munkát el kell kezdeni – tette hozzá. Kiemelte: a kormány egy olyan fejlesztési program elindítását tervezi, amelynek jelentős része állami, illetve vállalkozói forrásból a kecskeméti és ballószögi beruházáshoz hasonlóan valósulhatna meg országszerte. Kurdi Viktor, a Bácsvíz Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy Kecskeméten és Ballószögön összesen hétezer méter vezetéket cserélnek ki, amely pontosan egy százaléka a két településen a teljes elosztóhálózat hosszának. A beruházással az elsődleges cél az érintett vízellátó-hálózat olyan jellegű fejlesztése, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízellátás biztonságát, továbbá javítja a szolgáltatás színvonalát. A rekonstrukció elősegíti a fenntartható üzemeltetést – a csőtörések és a vízveszteség várható csökkenése révén – a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítja a vízellátás energiahatékonyságának növelését. A tervezett fejlesztések Kecskeméten két ellátási körzetben három szakaszban, a Kecskeméti I-es számú vízműtelepen, valamint Ballószögön valósulnak meg.

A kivitelező részéről Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója elmondta: a hálózatrekonstrukciós munkák során eddig 2700-2800 méter vezetéket cseréltek ki. A beruházás részeként a Bácsvíz I-es vízműtelepén a háromból már kiépült két nyomásfokozó állomás is, amelyek révén az üzemeltető optimálisan és kedvezőbb energiafelhasználással tudja a hálózatba szivattyúzni a vizet. Ugyanitt az energiahatékonyság növelése érdekében napelemeket telepítenek, de cserélik a nem megfelelő hatásfokú szivattyúkat is; online monitoringrendszerrel az arzénmentesítés hatékonyságát növelő fejlesztés is megvalósul – tette hozzá. Gaál József, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egyben Kecskemét alpolgármestere arról beszélt, hogy a város vezetése kiemelten foglalkozik a vízzel. A település klímastratégiájában megfogalmazott “szivacsváros” program lényege, hogy az ide érkező vizet a lehető legnagyobb arányban tartsák helyben, főként felszíni vagy felszín alatti tárolók révén, majd használják is fel.

Ajánlott tartalom

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdán a Pest vármegyei Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) új épületének átadásán.