V4-es technológiai adatbázist hoz létre a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a V4-es partnerszervezetekkel együttműködve technológiai adatbázis és virtuális platform létrehozásáról állapodott meg, amely erősítheti az együttműködést a régió hidrogéntechnológiában működő vállalatai között – közölte a szakmai szövetség az MTI-vel kedden.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Emlékezettek: a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség múlt hetén rendezett kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciáját kisérő szakmai egyeztetésen négy ország minisztériuma, öt kutatóintézet, hét szövetség és 15 vállalat vezetője a hidrogén előállításához szükséges berendezések közös gyártását célzó regionális gazdasági együttműködésről egyeztetett. A felek megállapodtak, hogy közös projekteket indítanak, közös pályázatokon vesznek részt és saját eszközeikkel ösztönzik a regionális együttműködést a területen – írták. Hangsúlyozták, hogy a zöld átállásban jelenetős piaci potenciált képviselnek azok a technológiai megoldások, mint az elektrolizálók és komponenseik, amelyek a hidrogén előállítását biztosítják. Álláspontjuk szerint kulcskérdés, hogy amikor a hidrogénnel üzemelő közlekedési eszközök – hajók, kamionok, vasúti szerelvények – megjelennek Európában, mely cégek gyártják ezeket az eszközöket.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az uniós forrásokra való pályázatokra is közös regionális fellépést szorgalmaz. Jelezték, hogy az Európai Unió mintegy 10,6 milliárd eurós IPCEI-Hidrogén támogatási konstrukciójából összesen 64 nyugat-európai multinacionális vállalat kapott támogatást, míg a V4 országokból három cég nyert és ezek között nem volt magyar vállalat. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az egyeztetésen javasolta, hogy a magyar EU elnökség emelje a célok közé a V4-es és regionális együttműködés ösztönzését a hidrogéngazdaság kiépítésében, amelynek első állomása a V4-es elektrolizáló és komponens gyártói képesség megteremtése – zárták közleményüket.

Ajánlott tartalom

A Volvo Trucks már fejleszti a hidrogénüzemű kamionját

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénnel hajtott belsőégésű motorral ellátott teherautójának kifejlesztésén. A közúti tesztek 2026-ban kezdődhetnek, a piacra dobást pedig az évtized végre tervezi a svéd gyártó. A zöld hidrogénnel hajtott kamionok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvo, és ezzel ügyfelei is elérjék karbonsemlegesítési céljaikat.