Vajon melyek Magyarország legnagyobb naperőművei?

Íme, a legnagyobb napelemparkok listája 2020-ban.

Ahogy globálisan, úgy hazánkban is jellemző folyamat, hogy egyre nagyobb teljesítményű napelemparkokat hoznak létre, mivel a megújuló energia iránti igény folyamatosan nő. Bár a magyarországi naperőművek méretben és kapacitásban elmaradnak még kínai és amerikai társaiktól, jelentőségük mégis nagy.

A LEGNAGYOBB NAPELEMPARKOK LISTÁJA 2020-BAN

A 2019-es évben a legnagyobb napelempark a Paksi Atomerőmű szomszédságában elhelyezkedő MVM paksi naperőmű a maga 20,6 MW beépített teljesítményével. A napelemfarmot 9 milliárd forint befektetéssel hozták létre egy 50 hektáros területen. Az erőmű által előállított éves energiatermelés 8500 háztartás éves áramfogyasztását tudja majd biztosítani.

A második és harmadik helyen az új Mátrai naperőművek állnak a maguk 20 MW-os teljesítményével. Ez a két napelemfarm Bükkábrányban és Halmajugrán található mintegy 30-33 hektáros területen. Mindkét naperőmű egy bányaművelést követően rekultivált területen fekszik, így területhasznosítás szempontjából is kiemelt hatékonyságú és innovatív projektnek számítanak. A két napelempark közötti lényegi különbség, hogy míg a bükkábrányi naperőműben 255 W névleges teljesítményű panelokból épült, addig a halmajugrai már 355 W-os elemekből készült el. Ez azt jelenti, hogy előbbi 72 ezres panelszámmal míg utóbbi 64 ezer napelemmel képes ugyanakkora teljesítmény előállítására.

A negyedik helyen az MVM felsőzsolcai naperőműve található, mely szintén 20 MW beépített kapacitással bír. A 45 hektáron elhelyezkedő létesítmény nagyjából 9 milliárd forintból készült el és közel 74 ezer db napelemből áll.

MVM felsőzsolcai naperőmű

Az ötödik helyen a MET százhalombattai napelemparkja található a maga 17,6 MW-s kapacitásával, amely a tervek szerint tovább is bővíthető. A Dunai Solar Park 40 hektáron terül el és 25 millió euróból épült fel. Későbbi kapacitásbővítéshez rendelkezésre álló terület egy körülbelül +5 MW teljesítménynövekedést tenne lehetővé. A bővítésen túl a vállalat további hasonló befektetéseket is tervez Magyarországon, melynek keretében a 50-100 MW beépített összteljesítmény kialakítása a cél.

A hatodik helyen a Mátrai Erőmű Visontán épült 16 MW-os naperőműve áll. Ez az erőmű számított 2015-ben a legnagyobb napelemparknak, viszont 4 év elteltével ez a teljesítmény csupán csak a hatodik helyre volt elég. Ez is azt igazolja, hogy az ágazat dinamikusan fejlődik.

A hetedik poziciót a Tiszaszőlősi naperőmű szerezte meg, melyet a Unisun Energy Group hozott létre. A nepelempark jelenleg 11,6 MW teljesítményű, de tervek szerint a következő években ütemezetten összeteljesítménye elérheti az 50 MW-ot. A parkot létesítő kínai vállalat globálisan több mint 1 GW-nyi fotovoltaikus projektet hozott már létre.

A sorban a nyolcadik a MOL Füzesgyarmati naperőműve, mellyel párhuzamosan a társaság Tiszaújvárosban és Százhalombattán is fejleszt. A napelemparkokat az olajtársaság az alulhasznosított ipari területein hozza létre. E három erőműnek az összteljesítménye eléri a 18,38 MW-ot.

A kilencedik helyen az Alteo naperőművei szerepelnek. A válalat 2018. novemberében helyezte üzembe a 4 MW-os monori naperőművét, 2019-ben pedig két további, a balatonberényi és nagykőrösi telephely is megkezdte működését, ami további 7-7 MW-os naperőmű beruházást jelent.

A tizedik helyet jelenleg a Solar Markt Kft. csepregi és vépi erőműve tölti be. A két napelempark együttesen 10 MW teljesítményű. A vállalat további hálózatbővítést tervez, mellyel rövid távon el kívánja érni az 50 MW-os összteljesítményt.

MIT HOZ A JÖVŐ?

A hálózatépítés és a hatalmas naperőművek kialakítás a továbbiakban sem áll meg, folyamatosan jönnek a trónbitorlók. Ilyen például az a kínai befektető is, aki Kaposvár szomszédságában hatalmas területen létre kívánja hozni a közeljövőben azt a napelemparkot, melynek beépített teljesítménye eléri a 100 MW-ot. A fenti listában többször említésre került a Magyar Villamos Művek, melynek eltökélt szándéka, hogy az elkövetkezendő években is tovább növelje naperőművi kapacitását és meghaladja a 100 MW beépített teljesítményt. A fent bemutatottak mellett ugyanakkor a kisebb kapacitású erőművekről sem szabad megfeledkezni, hisz folyamatosan gyarapodó számuk okán ezek is jelentősen hozzájárulnak a hazai napenergia előállításához. Valamint a háztartási méretű kiserőművek számossága is évről-évre növekszik, így kijelenthető, hogy Magyarország is jó úton halad az energiatermelés útján.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.