Valóban ez lehet a legolcsóbb ház?

Tűzálló, vízhatlan, antiallergén, jobb hőszigetelő, mint az üveggyapot. Mi az? Gombaszövedékből, azaz micéliumból készült tégla, amiben az a legviccesebb, hogy ellenáll a gombásodásnak, nem korhad vagy penészedik.

Magyarországon föld- és dombházakat építenek a bioépítészek. Phil Ross kaliforniai művész három éve kísérletezik a bioépítészettel, pontosabban a gombatéglákkal. A gomba elbontja a növények vázanyagául szolgáló cellulózt, és a gombasejtek falát alkotó kitinné alakítja. (Ez ugyanaz az anyag, mint ami a rovarok külső vázaként ismerünk.) Ross a micéliumtéglát hasábformájú sablonban növeszti a talajban terjeszkedő gombafonalakból. Az építőanyag szivacsos szerkezetének köszönhetően könnyű, ennek ellenére rendkívül szilárd. Külső burka olyan kemény, hogy a megmunkálása kikezdte a hagyományos acélszerszámokat is – mondta a feltaláló, aki egy korábbi kiállításra épített gombatéglából iglut a technológia bemutatására. Nagy az érdeklődés a Ross által az architecture, azaz építészet kifejezés után mycotecture-nek, azaz gombaépítészetnek nevezett eljárás iránt. A micéliumtégla szabadalmi eljárás alatt áll. A művész-feltaláló úgy véli, az új bioépítészeti alapanyag kiválthat számos, kőolajalapú műanyag terméket. A kutatásokat támogatja az EPA, azaz az amerikai környezetvédelmi ügynökség és az amerikai mezőgazdasági minisztérium is, mivel a gombatermesztés újszerű lehetőséget kínál az eddig hulladéknak számító rizs- és gyapotpelyva hasznosítására. Egyébként nő a tudományos érdeklődés a környezetvédelmi szempontból előnyös gombák iránt. Mexikói kutatók például vizelettel szennyezett eldobható pelenkákon tenyésztettek ehető laskagombát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.