Valóban költséges a napenergia?

Ahogy az olaj- és gázárak egyre növekednek és a klímaváltozás is egyre kritikusabb formát ölt, több szó esik a napenergiáról, amely nemcsak, hogy környezetkímélő alternatívája a nem megújuló energiaforrásoknak, de még hosszú távon olcsóbb megoldásnak is ígérkezik.

 Azonban a napenergia és általában a megújuló energiák még igen újszerűnek számítanak, és így az átlagemberek nem véletlenül gondolnák, hogy túlságosan drága és bonyolult megoldás. Ezt támasztja alá egy új felmérés, miszerint az Egyesült Államok lakosságának döntő többsége nagyon költségesnek becsüli a napelemes rendszerek otthoni elhelyezését. A kutatók azt találták, hogy a megkérdezett felnőtt lakosság körében 10 főből 4 szerint az otthoni felhasználásra gyártott napelem-panelek több mint 20 ezer dollárba (azaz 4,3 millió forintnál többe) kerülnek. Csak 3% mutatkozott tájékozottnak a napelem rendszerek terén, és nagyjából egy 1000 dolláros (kb. 216 ezer forintos) előre kifizetendő összegre tippeltek. A maradék 97% szerint viszont a napenergia, még ha előnyösebb megoldás is, túlságosan költséges.

A valóság viszont egészen mást mutat a többség véleményéhez képest. Vegyük példának a Sunrun céget, mely a legnagyobb otthon felhasználható napelemes rendszerek gyártója az USA-ban. A Sunrun kifejlesztett egy olyan napenergia szolgáltatást, mellyel, hogyha elegendő igény van rá, akár előleg fizetése nélkül is igénybe lehet venni ezt a fajta energiaforrást. A fogyasztók ehelyett rendszeresen egy csekély összeget fizetnek be, és így mintegy 20 évig előre láthatóak az energiaköltségek.

Viszont ezt az igényt éppen az korlátozza, hogy a lakosság nagy része túlzottan költségesnek becsüli nemcsak a napenergiát, de a többi megújuló energiaforrást is. Az amerikai emberek többsége a beszerelési és működtetési költségek miatt aggódik, mely a havi számlafizetés mellett nagy terhet jelenthet. Viszont hogyha egyszer el sikerül oszlatni a napenergia költségeit környező tévhitet, akkor az Egyesült Államokban rohamosan növekedhet az alternatív energiára való igény.

Ajánlott tartalom

Pécsi önkormányzatokat újítanak fel

Egy korábban meghirdetett, energetikai felújítások támogatását célzó pályázat eredményeként összesen több mint 355 millió forintot biztosít a pécsi önkormányzat az ingatlanjaikon beruházásokat tervező lakóközösségek számára - döntött csütörtökön a pécsi közgyűlés.