A klímaváltozás mindig is kényes téma volt, és megosztotta az embereket.

Valóban melegszik a Föld

A klímaváltozás mindig is kényes téma volt, és megosztotta az embereket.

Néhányan konokul azt hiszik az ember tönkreteszi a világot, mások szerint nem, megint mások szerint a Föld természetes módon melegszik és ennek semmi köze hozzánk emberekhez. Egy júliusi jelentés szerint az amerikaiak 35 %-a nem is hiszi el, hogy a klímaváltozás létező probléma. Ezt a mostani tanulmányt részben ilyen klímaváltozásban kételkedők támogatták, és ki is derül belőle, hogy a Föld valóban melegszik. A Berkley Earth projekt az eddigi legátfogóbb független áttekintése az eddigi időjárás feljegyzéseknek. A projektben több mint egy milliárd feljegyzést néztek át a világ különböző időjárás figyelő állomásairól. Ezek alapján kiderült, hogy az átlagos szárazföldi hőmérséklet 1 celsius fokkal nőtt az 50-es évekhez képest. Sajnos ezen is lehet majd vitatkozni.

A környezetvédők majd azzal fognak jönni hogy igazuk volt és melegszik a Föld, a nem annyira környezetvédők viszont azzal jönnek majd, hogy 50 év alatt mindössze 1 fokkal melegedett, mely nem olyan egetrengető. A klímaváltozást ellenzők csak idegeskedni fognak, hogy tévedtek, főleg úgy, hogy hozzájuk hasonló kétkedők is támogatták a projektet (név szerint a milliárdos Koch testvérek, akik eddig nagy pénzekkel támogatták a globális felmelegedést ellenző szervezeteket). “Remélem ez felnyitja az eddig kétkedők szemét.” – mondta Richard Muller tudós, a projekt vezetője a The Telegraphnak. Muller csapata 10 tudósból áll, akik között ott van az idei fizikai Nobel-díj nyertese, Saul Perlmutter. A kutatóknak állítólag arra is van bizonyítéka, hogy az Atlanti-óceán északi részének váltakozó hőmérséklete okozza a szélsőséges hőmérséklet ingadozásokat a szárazföldön évről évre.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.