Valójában hány év alatt térül meg a napelemes rendszer?

A jelenlegi viszonyok mellett 7-10 éves megtérülési idővel számolhatunk a napelemes rendszereknél, de a támogatási programoknak köszönhetően ez le is csökkenthető radikálisan.

Államilag támogatott, félárú napelemes rendszerek!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Azt jó, ha tudjuk, hogy egy minőségi, jól megtervezett napelemes rendszer, kiépítését követően gyorsan visszahozza az árát. Egy ilyen befektetés csak egyszer, a kezdetekben jár relatíve nagyobb költséggel, azt követően gyakorlatilag csak jövedelmet termel, vagy felesleges kiadásoktól kímél meg, ami az áramszámlát illeti. A megtérülési idő több tényezőtől is függhet. Egyik ilyen befolyásoló komponens a bekerülési ár. Egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE), vagyis egy napelemes rendszer méretétől függően 1,5-4 millió Ft is lehet.

Persze a termelés is a mérettel, beépített teljesítménnyel együtt növekszik. Jelenleg az mondható, hogy egy napelemes rendszer 8-10 éven belül hozza vissza az árát, viszont évtizedekig tud hibamentesen működni, így a megtérülési dátumot követően már gyakorlatilag csak jövedelmet termel.

Talán az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a napelemes rendszer kifizetődési ideje tekintetében a megfelelő minőségű alapanyagok használata és a megfelelő szaktudással történő szerelés. Ezzel ugyanis elérhető, hogy a rendszer hibamentesen működjön felszerelését követően több évtizeden át. Bármilyen termelési kiesés, hiba pedig a megtérülési idő kitolódásához vezethet. Így legyünk körültekintőek a megfelelő termékek és vállalkozó kiválasztásában! A megtérülést természetesen az időjárás is befolyásolja. Minél többet süt a nap, annál több energiát tudunk termelni, ami felgyorsítja a folyamatot. Erre sajnos nincs befolyásunk, de Magyarországon nem hibázhatunk nagyot, mert igen kedvező klimatikus viszonyok adottak a napelemek „csúcsrajáratásához”.

MI VAN, HA MÉG A MEGTÉRÜLÉSI IDŐ ELŐTT ELKÖLTÖZÖM?

Amennyiben a korábban is felvázolt megtérülési idő előtt továbbállnánk, akkor sem kell aggódni, és azon gondolkodni, hogy jobb lenne a napelemes rendszert leszereltetni és magunkkal vinni! A napelemek a háztetőn ugyanis jelentősen növelik egy adott ingatlan értékét. Kutatások igazolják, hogy a vásárlók szívesebben vesznek és költenek többet olyan ingatlanra, ahol már van kiépített napelemes rendszer. Így a korábbi invesztíciót akár be is építhetjük a ház eladási árába. A többletbevételt pedig felhasználhatjuk következő ingatlanunknál egy újabb napelemes rendszer kialakítására.

Amennyiben mégis ragaszkodnánk a napelemes rendszerünk leszereléséhez és áttelepítéséhez, akkor sincs probléma, mert a telepítéshez hasonlóan a leszerelés sem jár az épület megsértésével. Viszont ehhez is szakember segítségét kell kérni, illetve bejelentést kell tenni a műveletről a helyi áramszolgáltató felé.

Ajánlott tartalom

Bevizsgálták a LED-lámpákat, mutatjuk az eredményeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.