Változatlan a magyarországi folyók jéghelyzete

Változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatosan készenlétben van – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a hétvégéhez képest változatlan a magyarországi folyók jéghelyzete. A Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég mintegy 17 kilométer hosszan. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, a helyzet nem igényel beavatkozást. A két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy is, amely szombaton, illetve vasárnap kezdte meg munkáját a déli határ alatti szerb-horvát közös Duna-szakaszon – olvasható a közleményben. Az OVF korábban közölte, azért volt szükség a jégtörők országhatáron kívüli bevetésére, hogy elkerüljék a jégtorlaszok vagy jégdugók kialakulását. A déli országhatár és Vukovár közötti mintegy száz kilométeres szakaszon több, jégdugó kialakulására alkalmas hely van; a jégtorlaszok által felduzzasztott víztömeg a szerb és a horvát mellett magyar területeket fenyegetne jeges árvízzel.
A hajók a jégtörést a Magyarországon elrendelt harmadfokú készültség keretében, magyar irányítás alatt végzik – tették hozzá.

A héten enyhülés kezdődik, és a hét végére az átlagoshoz közeli hőmérsékletek lesznek jellemzők. Mérséklődnek az éjszakai fagyok, és a nappali órákban a vízgyűjtők déli és nyugati térségeiben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Emiatt azonban nem kell nagyobb mértékű olvadásra számítani, mert a magasan fekvő vízgyűjtő területek felmelegedéséhez hosszabb ideig nulla Celsius-fok fölötti hőmérsékletre lenne szükség – írták az OVF szakemberei.

Ajánlott tartalom

Egzotikus betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat - hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.