A hétvégi átmenetileg nyugodt, meleg, nyári időt követően hétfőtől változékony napok jönnek.

Változékony idő a héten

A hétvégi átmenetileg nyugodt, meleg, nyári időt követően hétfőtől változékony napok jönnek.

A hétvégén a pénteken átvonult hidegfront mögött nyugodt, napos időjárás alakult ki,  szombaton még mérsékelten meleg idővel, vasárnap viszont az ország nagy részén már kánikula köszöntött be, többfelé 30°C fölé emelkedő hőmérsékletekkel. Ez a nyugodtság, azonban csak átmeneti, hétfőtől egy hullámzó hidegfront érkezik, változékonyra fordul az idő. Egy Északnyugat-Európa fölött örvénylő markáns ciklon hullámzó hidegfrontja a mai napon megközelíti térségünket. Nyugati megyéinkben már érezteti is a front a hatását, míg itt a hőmérők mindössze 20°C közeli értékeket mutatnak, eközben keleten már több helyen 30°C fölötti hőmérsékletek is előfordulnak.

 
A front hétfő délutántól egyre többfelé okoz majd záporokat, zivatarokat, várhatóan előbb a Dunántúlon – illetve a Tiszántúlon szintén kialakulnak zivatarok -, majd az esti óráktól a középső és északi, északkeleti tájakon is. Egy-egy zivatart hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék, viharos kifutószél, akár jégeső is kísérhet. Kedden hazánk továbbra is a front előterében fog elhelyezkedni, emiatt a nyugati tájakat leszámítva még marad a kánikula, ugyanakkor a délutáni, esti óráktól keződőden ismét egyre többfelé várható zivatarok kialakulása, elsősorban az ország délnyugati, középső és keleti vidékein. Akár kiterjedtebb zivatarrendszerek is kialakulhatnak. Szerdán a front átvonul, többfelé okoz majd esőt, záport, keleten továbbra is kialakulhatnak zivatarok. A szél délnyugatiról északnyugatira fordul és megerősödik, keleten is véget ér a kánikula. A hét második felében is marad a változékony idő, újabb nagy területet lefedő zivatarokra jelenlegi számítások szerint vasárnap van esély.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.