Van, ahol az energiatakarékos beruházások 20%-át fedezi a kormány

Ausztriában megközelítőleg 2 millió épület található, melynek 75%-a családi- és társasház. Környezettudatos ország lévén ezeknek a lakóépületnek a fűtési igény csökkentését tűzték ki az energia stratégia egyik fő céljaként.

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

Nyugati szomszédunk jelentős előrelépést könyvelhet el az energiatakarékos házépítés és felújítás tekintetében. A lakosok szerencsés helyzetben vannak, mert többféle pénzügyi támogatást vehetnek igénybe kezdve a kedvezményes hiteltől (általában 1%) a kamattámogatáson és a kezességvállaláson át a direkt támogatásokig. Az országosan elérhető felújítási program („Sanierungsscheck”) vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakosságnak, illetve cégeknek. A lakóhelytől függően különböző intenzitású támogatások érhetőek el köszönhetően annak, hogy a különböző tartományok saját maguk dönthetnek további támogatások elosztásáról. Az osztrák energiaügynökség számításai szerint egy átlagos osztrák családi ház fűtési igénye 200 kWh/m2 évente, egy többlakásos családi házé pedig 90 kWh/m2 évente. A támogatási rendszer ezt az értéket kívánja lejjebb szorítani azáltal, hogy a felújítási támogatást az elért energia-megtakarításhoz köti. Ebben rejlik az osztrák példa sikeressége.

100 millió euró néhány hónap alatt. Az elérendő értéket egy táblázat segítségével számítják ki a ház lehűlő felületének (falak, födém) és a fűtött légtérfogatának arányában. Ezek alapján támogatás annak nyújtható, aki eléri a maximum évi 75 kWh/m2 fűtési energia igényt 0,8-nál nagyobb felület/térfogat aránynál, illetve max. évi 35 kWh/m2-t 0,2-nél kisebb felület/térfogat aránynál. Emellett legalább 50%-kal kell csökkennie a fűtési igénynek. A pályázatot 2009-ben indították el összesen 100 millió eurós támogatási kerettel, mely a lakosságot és a cégeket célozta meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel ez az összeg néhány hónap leforgása alatt el is fogyott, de a rendszer újabb pénzek allokálásával tovább működik 2011. március 1-től újabb 100 millió eurós kerettel. A lakosságnál a beruházási összeg 20%-át fedezi a támogatás, de maximum 5000 Euró adható lakásonként a hőszigetelésnél, és 1500 Euró a fűtési rendszer átalakításnál. Ezáltal összesen 6500 Euró támogatás igényelhető maximálisan.

A bérlők is pályázhatnak

A támogatásra nem csak a lakástulajdonosok, de a bérlők is pályázhatnak elsősorban az energiahatékonysági felújításnál, de bizonyos mértékig a megújuló energia is támogatható. Ebben a konstrukcióban kizárólag meglévő, 20 évnél régebbi épületekre, családi házakra, ikerházakra és sorházakra lehet támogatást igényelni. A pályázatokat a lakástakarék-pénztárakon keresztül lehet benyújtani. A pályázat feltétele, hogy a felújítás előtt és után is készíttetni kell egy energiatanúsítványt, mellyel igazolható az elért energia megtakarítás illetve a fűtési igény csökkenés. A tanúsítvány kiállítására csak szakemberek jogosultak.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.