Van, ahol éveket kell várni a napelemek engedélyeztetésére

Azt gondolnánk, hogy a napsütötte Horvátországban minden adott a napelemek számára, de ez nincs így.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Zvonimir Meštrović, az ENCRO horvát energetikai vállalat napenergia üzletfejlesztési vezetője szerint a napsütéses napok és az ideális politikai klíma az országot a napenergia hasznosítására sarkallja – írja a PV Magazine. A szakember ugyanakkor úgy véli, a bürokrácia hátráltatja az iparágat, a közüzemi napenergia-projekt véglegesítése túl lassú, és munkaerőhiánnyal is szembe kell nézni. Meštrović elmondta, hogy az egyik, általa fejlesztett, nem nyilvánosságra hozott projekt esetében 2019-ben nyújtotta be a kormányzati hatósági jóváhagyások első körét, és az ENCRO most, négy évvel később kezdhette csak meg az építkezést. „Négy év jónak számít Horvátországban” – emelte ki, hozzátéve, hogy a szélalapú projektek esetében a szokásos várakozási idő egy évtized. Az Európai Bizottság megújuló energiaforrásokról szóló uniós irányelve szerint a megújuló energiát hasznosító projektek engedélyeit két éven belül kell kiosztani. Nem ez az első eset, amikor Horvátország nem tartja be az EB rendeletét. Februárban az Európai Bizottság Horvátországot, valamint hazánkat és Portugáliát az Európai Unió Bírósága elé vitte, mert nem ültették át nemzeti jogba a megújuló energiáról szóló uniós irányelvet. Az EB pénzügyi szankciókat kért az érintett országokra.

A PV Magazine a horvát Gazdasági és Fenntartható Fejlődési Minisztériumot is megkereste azzal kapcsolatban, hogy mennyi idő telik el átlagosan a napenergia-projektek véglegesítéséig, és hány ilyen projektet akadályoz a bürokrácia, választ azonban nem kaptak. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség adatai szerint Horvátországban a tavalyi év végén 182 megawatt beépített kapacitást regisztráltak. Elizabet Škrobo a horvátországi Megújuló Energiaforrások Szövetségének média- és kommunikációs vezetője hozzátette, ezek a számok a horvátországi napenergia-forradalmat tükrözik.

A lobbicsoport belső adatai alapján Horvátország a hónap végére 418 megawatt beépített kapacitás eléréséhez közeledik, Škrobo ugyanakkor maga is kifejtette, hogy az olyan problémák, mint az építési engedélyek biztosítása és a hálózati gondok akadályt képeznek. „A napenergia várakozási ideje a legrosszabbak között van Európában, amikor a közüzemi méretek hálózatra való csatlakoztatásának várakozási idejéről van szó” – nyilatkozta.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.