Váratlan fordulat Németországban

Valamennyien a lehető leghamarabb szeretnénk leépíteni Németország atomenergia-iparát – jelentette be Angela Merkel, német kancellár a 16 tartomány vezetőivel a kialakítandó új német atomtörvényről tartott közös megbeszélést követően pénteken.

Merkel elmondta: igazán konstruktív párbeszéd zajlott, mivel valamennyi tartomány felismerte felelősségét és az energiapolitikai fordulatban részt kíván venni. Ez egy “hihetetlenül izgalmas projekt” – tette hozzá. A kancellár az eredeti, az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását célzó atomtörvényt felváltó új javaslatról szólva úgy szólt: világos megállapodás kell azokkal a tartományokkal, amelyek atomerőművel rendelkeznek, annak érdekében, hogy biztosítsák a jogbiztonságot.  Angela Merkel a találkozó után arról is tájékoztatott, hogy az atommoratórium keretein belül kivizsgálják az atomhulladékot kezelő lerakatokat. A szövetségi parlamentben ellenzéket alkotó baloldali párt, az SPD képviselői a megbeszélésen az atomenergia-ipar minél hamarabbi leépítését és a megújuló energiaforrásokra való áttérést javasolták. Erwin Sellering, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke (SPD) a megbeszélést követően elmondta: a berlini kormányzatnak semmi esetre sem szabad a zöld-piros koalíció által javasolt, 2022-es atomenergia-stopnál tovább húzni az erőművek leállítását.

 
A környezetvédelmi miniszter Norbert Röttgen (CDU) tájékoztatása szerint a szövetségi kormányzat 5 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre nyílt tengeri szélenergia-fejlesztésekre. A tartományok és a szövetségi kormányzat egységesíti továbbá a szélerőművek telepítésére vonatkozó tervezési és engedélyezési szabályait – tette hozzá. A berlini kormányzat június 3-án ismét találkozik a 16 tartomány vezetőivel annak érdekében, hogy a szövetségi kormány június 6-án véglegesíthesse, a Szövetségi Tanács pedig június 17-én el is fogadhassa az új atomtörvényt.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.