Városi komposztálót építhet Oroszlány

Az oroszlányi önkormányzat évente 4000 tonna zöldhulladék komposztálására alkalmas létesítmény építésére nyert el 240 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást – közölte a polgármester az MTI-vel.

Lazók Zoltán (OLPK) tájékoztatása szerint a beruházással a térségben képződő összes zöldhulladékot újrahasznosíthatják. A kész komposzt termékként is értékesíthető, illetve a városi parkokban használható fel talajjavításra. Az új létesítményt a jelenlegi hulladékkezelő mellett, egyhektáros területen valósítják meg. A telephelyen nyílttéri prizmás komposztálást végeznek, a csapadék- és hőmérsékleti viszonyoktól függően a depózott anyagot néhány naponta átkeverik. A beruházással csökkenthető a hagyományos hulladéklerakóra kerülő szemét mennyisége. Később más, biológiailag lebomló anyagok, például konyhai hulladék kezelésére is lehetőség nyílik – ismertette a polgármester. A beruházás teljes nettó költsége 300 millió forint, melyből 240 millió forintot uniós támogatás, további 60 millió forintot az állami költségvetés biztosít. A projektet egy konzorcium valósítja meg, amelynek tagja az önkormányzat és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság mint konzorciumvezető. A 2022 első negyedévében elkészülő beruházást a tervek szerint az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemelteti majd, mely 30 településen végez hulladékszállítást Oroszlány, Tata és a Bakony térségében. A szolgáltatást 85 ezer ember veszi igénybe. A többségében önkormányzati tulajdonú társaság közel 90 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.