Védelemért kiáltó erdő Nyíregyházán

Védelemért kiált a nyíregyházi Sóstói-erdő – állítják a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület aktivistái, akik már kezdeményezték is a védetté nyilvánítást.

Most újabb akciót szerveznek, hogy a város lakóinak a véleménye szintén eljuthasson a döntéshozókhoz.
Tömöri László, az egyesület munkatársa szerdán az MTI-t arról tájékoztatta, hogy kérdőíven gyűjtök össze a közel 120 ezres nagyvárosban élők álláspontját a Sóstói-erdő védetté nyilvánításának fontosságáról. Megkérdezik a nyíregyháziakat, hogyan látják ők a páratlanul szép erdő helyzetét, és kíváncsiak arra is, milyennek szeretnék látni a jövőben.
A vélemények összesítése a természetvédők szerint erősítheti küzdelmüket: egy közösségi kiállás elősegítheti és felgyorsíthatja a döntés meghozatalát az illetékesek részéről.

A Nyíregyháza tüdejeként emlegetett híres Sóstói-erdő mint minden homoki erdő erősen veszélyeztetett – vélik az E-missziósok. -Regenerációs képességük ugyanis a homokos talajon tenyésző erdőknek a legrosszabb, emiatt fennáll rohamos pusztulásuk veszélye. Pedig szinte felbecsülhetetlen értékű fák, bokrok, virágok, rovarok, madarak és állatok élőhelye a homoki erdő, így a Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő között-körül elterülő Sóstói-erdő is.
A fennmaradt hivatalos okmányok által 1426-től emlegetett, mára már 370 hektárnyira zsugorodott nyírségi erdőben található kocsányos tölgyek, juharok, szilek, kőrisek, gyertyánok, hársak és fűzek mellett fellelhetők még az eper-, a bálvány- és a lepényfák is. Virágzik ott a magyar nőszirom, a ligeti csillagvirág, az eperkegyöngyike, a szálkás pajzsika, a kétlevelű sarkvirág, az erdei borkóró, a bársonyos kakukkszegfű, a hóvirág, a széles levelű nőszőfű és a madárfészek is.

Látni a fák között táplálék után kutató menyétet, nyestet, görényt, mogyorós pelét, őzet, nyulat, rókát és sünt is. A százados tölgyfák odvas fáiban pedig messze földön híres denevérpopuláció lakik, így korai denevér, törpedenevér, szőrös karú denevér, fehértorkú denevér, vízi denevér, sőt a nagyon ritka szoprán denevér is. Madarak közül a fakopáncs, a zöld küllő, a nyaktekercs, az uhu, a macskabagoly, az erdei fülesbagoly, az egerészölyv, a karvaly, a csíz, a csonttollú, a fenyőrigó, a süvöltő és a nagy őrgébics  hallatja hangját a sűrű lombokban. A hüllők közül pedig levelibéka, barna varangy, kecskebéka és erdei sikló is lakója a nyíregyházi Sóstói-erdőnek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.