Véderdősítési program kezdődött Debrecenben

Véderdősítési program kezdődött Debrecenben, 725 fát és húszezer erdészeti facsemetét telepítenek a városban – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester szerdán a Vértessy-kúria mögötti területen, ahol az első száz fát elültették. 

Papp László emlékeztetett arra, hogy Debrecenben van az ország első természetvédelmi területe, a Nagyerdő, és a város az egyik legnagyobb erdőterülettel rendelkező település. Hozzátette: megkezdődött a Tisza vizét Debrecenbe juttató Civaqua-program első ütemének kivitelezése. A beérkező víz jövőre már eléri a város felszíni vízkészletét, ami jelentősen javítja majd a zöldterületek vízutánpótlását. Utalt rá, hogy a város nyugati határát övező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű por kerül Debrecen levegőjébe, ennek megkötésére indították el a véderdősítési programot a Tócó-patak mentén. A fatelepítés helyszíneit a Debreceni Egyetem, illetve szakmai civil szervezetek bevonásával jelölték ki a helyi repülőtértől a józsai városrészig – mondta a polgármester, hozzátéve, számítások szerint a véderdő fái 95 tonna port és 76 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg. Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a zöld programban a következő lépés az egykor Debrecent körülvevő úgynevezett mezővédő erdősávok visszaállítása lesz. Jelenleg régi fotókon, dokumentumokon tanulmányozzák, hol, milyen erdősávokkal védték őseink a város levegőjét, mert szeretnék a régi, jó tapasztalatokat is hasznosítani – fűzte hozzá, megjegyezve, a most indult véderdősítés 111,5 millió forint pályázati forrásból valósul meg.

 

mti

Ajánlott tartalom

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a nagy eső

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.