Védett övezeteket hoztak létre az Atlanti-óceánon

Hat védett atlanti-óceáni övezet létrehozásáról állapodtak meg az európai országok pénteken a norvégiai Bergenben – jelentette be az Atlanti-óceán észekkeleti részével határos 15 országot és az Európai Bizottságot tömörítő Ospar Bizottság, amely az Atlanti-óceán védelmére jött létre 1972-ben.

A bizottság tagjai összesen 285 ezer négyzetkilométernyi olyan övezet kialakításáról egyeztek meg, ahol korlátozni fogják az emberi tevékenységet, ugyanis e zónákban veszélyeztetett mélytengeri élőlények élnek. Az Ospar ezzel az intézkedéssel precedenst szeretne teremteni.
“Ez történelmi pillanat, egyedülálló döntés” – ünnepelte a határozatot a francia környezetvédelmi miniszter. “Végre megmutattuk, hogy képesek vagyunk az óceánt egészében megvédelmezni, és nem kell a határainkon belül maradnunk” – írta közleményében.
Az európai országok mindazonáltal visszautasítottak egy német indítványt, amely moratóriumot hirdetne a mélytengeri olajkitermelésre, hogy elkerülhető legyen a mexikói-öbölbelihez hasonló ökológiai katasztrófa. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint Németország, szembesülve a legfőbb európai olajkitermelő országok (Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia) ellenállásával, maga vonta vissza az indítványt.

A BP olajtársaság egyik olajfúró platformja áprilisban robbant fel a Mexikói-öbölben, aminek következtében hónapokon át ömlött az olaj a tengerbe, összesen 780 ezer liternyi szennyezte be az öböl vizét. Ez volt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája. Barack Obama amerikai elnök az esetet követően beszüntette az újabb mélytengeri fúrótornyok építésének engedélyezését.
Az olajkitermelésben érdekelt európai országok a német felvetésre reagálva közleményükben azt írták, hogy ők is nagyon nyugtalanítónak találják a Mexikói-öbölben történteket, ezért minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy kiküszöböljék a part menti olajfúró kutak okozta szennyezést. A Greenpeace norvégiai tagszervezetének vezetője azt mondta, az, hogy elutasították az indítványt, az olajipar totális győzelmét jelenti. “A bergeni találkozó résztvevőinek nem volt meg a kellő politikai bátorsága ahhoz, hogy olyan döntést hozzanak, amellyel megakadályozhattak volna egy mexikói-öbölbelihez hasonló katasztrófát” – mondta.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.