Vége a forgalomkorlátozásnak Budapesten

Szombaton reggel 6 órától megszűnik a szálló por koncentrációja miatt elrendelt forgalomkorlátozás, mert Tarlós István főpolgármester a szmogriadó riasztási fokozata helyett tájékoztatási fokozatot rendelt el – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradóan az MTI-vel.

A közlemény ismerteti, hogy pénteken egyetlen budapesti mérőponton sem haladta meg a riasztási fokozat küszöbértékét a szálló por koncentrációja, de öt mérési ponton magasabb volt a tájékoztatási fokozat határértékénél. A meteorológiai előrejelzés szerint szombaton nem várható a levegő minőségének romlása. Ezért rendelte el Tarlós István a riasztási fokozat megszüntetését szombaton reggel 6 órakor, és rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

 
Két napig tartott
A riasztási fokozat miatt csütörtökön és pénteken reggel 6 órától esete 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek nem közlekedhettek a főváros közigazgatási területén. A szmogriadó tájékoztatási fokoztában továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése. A főpolgármester ismét felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra: többek között az egyéni gépjárművek használatának és a gépjárművek indokolatlan, álló helyzetben történő üzemeltetésének mérséklésére, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának csökkentésére. A szálló por koncentrációjának lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagy forgalmú utakat. A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

 
A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat  tájékoztatása szerint szombaton túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő valószínű. Gyenge lesz a szél. Az úgynevezett  keveredési réteg vastagsága várhatóan növekszik. A légszennyező anyagok koncentrációja napi átlagban az előző napokhoz viszonyítva várhatóan csökken, nagyobb valószínűséggel sehol sem éri el a riasztási küszöbértéket és a továbbiakban a légszennyezettség mértékében kismértékű javulás a valószínű.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.