Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Végleg fel akarják számolni a dohányzást Türkmenisztánban

Végleg fel akarják számolni a dohányzást Türkmenisztánban

A türkmén hatóságok arra kényszerítik az ország fővárosában az üzleteket, hogy hagyjanak fel a cigaretta árusításával, miután Gurbanguly Berdimukhammedow elnök nyilatkozatban lépett fel a dohányzással és a dohánytermékek árusításával szemben.

Több kereskedőnél megjelentek a drogellenes hatóságok nemrég, és megparancsolták, hogy távolítsák el az összes cigarettát a polcokról, különben súlyos pénzbüntetést szabnak ki.  Ezért a kereskedők most már csak pult alól, és csak törzsvendégeiknek és barátaiknak mernek cigarettát eladni, mert ha rajtakapják őket, akár tízhavi bérrel egyenértékű pénzbüntetéssel sújthatják őket.

A kábítószer-ellenes hatóságok a fővárosban több más boltot is felkerestek, hogy ellenőrizzenek pedig a kormány semmiféle tiltó rendeletet nem jelentett be hivatalosan. A jogalapot pusztán Gurbanguly Berdimukhammedow elnök kijelentése adta

Az országban másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött a dohányzás elleni kampány. Saparmurat Nyazov volt elnök dohányos volt, de miután 2000-ben szívműtéten esett át, dohányellenes határozatot írt alá. A következő években egyre szigorodtak a korlátozó intézkedések, így 2011-ben emelték a dohányáruk jövedéki adóját, 2013-ban pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken, írja az MTI.

A cigaretta elleni kampányt a 2006-ban hatalomra jutott Berdimukhammedow is folytatta. Türkmenisztánban lett a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.