Végleg leállítja a Tihange 2 atomreaktort Belgium

Belgium kedden éjfélkor, 40 év után végleg leállítja a kelet-belgiumi Huy Tihange nevű városrészében található atomerőmű 2-es blokkját – jelentette a Le Soir című francia nyelvű belga napilap kedden.

A Tihange 2 atomreaktor 1983. február 1-jén állt üzembe, és azóta 270 milliárd kilowattóra villamosenergiát termelt. Ez a második reaktorblokk, melyet leválasztanak a hálózatról Belgiumban, miután tavaly szeptemberben végleg leállították a Doel erőmű 3-as blokkját, szintén 40 év szolgálat után. A belga kormány 2003-as döntése értelmében 2025-ig bezárták volna az összes atomreaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni. A belga atomerőműveket a francia Engie energiaszolgáltató belga leányvállalata, az Electrabel üzemelteti. A Tihange 2 leszerelésének költségét egymilliárd euróra becsülik.

Alexander De Croo belga miniszterelnök koalíciós kormánya 2022 nyarán arra kérte az Electrabelt, hogy hosszabbítsa meg a leszerelés előtt álló Tihange 2 működését a tél végéig. A 1008 megawatt teljesítményű reaktort azonban január 31-én, 40 év termelés után véglegesen lekapcsolják az energiahálózatról. A belga kormány eredetileg azt tűzte ki célul, hogy a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően 2025-ig fokozatosan leépíti az ország atomenergia-felhasználását. Korábbi határozatát megváltoztatva, az európai energiapiac várható átszerveződése miatt a belga kormány tavaly márciusban erőműveinek két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves, 2035-ig tartó meghosszabbításáról döntött. A nukleáris energia Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja. Az ország két atomerőművében hét reaktor működik. Az Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket.

A belga napilap beszámolt arról is, hogy kedden tüntetők mintegy száz fős csoportja gyűlt össze a tihange-i atomerőművel szemben a Meuse-folyó bal partján. A megmozdulás részvevői elítélték a reaktor 2-es blokkjának végleges leállítását, a tiszta, gazdaságos és megbízható energiaforrás biztosításának fontosságra hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy az atomerőművek szavatolják az energiafüggetlenséget – közölte a belga napilap.

Ajánlott tartalom

A Mol hosszútávú célja, hogy a régió zöldebb, önellátóbb legyen

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját, a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.