Vegyszerek veszélyeztetik az ausztrál Nagy Korallzátonyt

Komoly károkat okoznak a Nagy Korallzátonyon a mezőgazdaságban használt növényvédő szerek az ausztrál kormány vízminőségi jelentése szerint.

A Nagy Korallzátony a világörökség része. Az elmúlt években az éghajlatváltozás okozta korallfehéredés súlyos csapást mért rá. Az ausztrál kormány által most első ízben készített vízminőségi jelentés alapján a mezőgazdaságból származó vegyszerek további veszélyt jelentenek az értékes élőhelyre. A kertészetek csaknem egynegyede és az állattartó gazdaságok tizenkét százaléka elfogadhatatlan módszereket alkalmaz. Még hatvan kilométerrel a parttól is találtak növényvédő szereket olyan koncentrációban, hogy az mérgező a korallokra. A súlyos árvizek és a Queensland északi részén február elején átszáguldó ciklon feltehetően még több szennyezőanyag kimosódását okozta a tengerbe.
Az agrárágazat képviselői azzal védekeznek, hogy a felmérés régi adatokon alapszik, és azóta jelentős változás történt a vegyszerfelhasználásban. A kormány egyetértett velük abban, hogy a gazdálkodók valóban környezetbarátabb módszereket alkalmaztak az utóbbi időben, de a ciklon aláásta törekvéseiket. A természetvédők folyamatosan követelik, hogy a gazdálkodók kevesebb növényvédő szert alkalmazzanak, és szüntessék be bizonyos gyomirtók kijuttatását. A cukornádtermesztők ugyanakkor azzal érvelnek, hogy nincs más lehetőségük terményük védelmére.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.