Vékonyabb és gyorsabb az új 4G iPhone

A várakozásoknak megfelelően vékonyabb, gyorsabb és hosszabb üzemidővel rendelkezik az Apple új, negyedikgenerációs telefonja.

A 4G iPhone áprilisban nyilvánosságra került prototípusának elemzése után a szakértők és az Apple szerelmesei arról vitatkoztak, hogy a hétfőn bemutatott készülék vajon mennyiben fog különbözni a Gizmodo szakportál birtokába jutott telefontól.
“Szakítsatok félbe, ha már láttátok ezt” – kezdte bemutatóját Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója.
“A 2007-ben bemutatott elsőgenerációs készülék megjelenése óta az új 4G iPhone tartalmazza a legtöbb változtatást” – magyarázta Jobs. A telefon a korábbi modellekhez képest 24 százalékkal vékonyabb, azaz mindössze 9,3 milliméter vastag. A 3,5 col (7,62 centiméter) átmérőjű kijelző felbontása négyszer nagyobb, azaz 960×640 pixel, 800:1-hez kontrasztarányú, és már minden szögből jól látható.

Az 5 megapixeles hátlapi kamerával a fényképezés mellett 1280×720 pixeles (720p) HD-videók készíthetők. Az előlapi kamerával pedig a videotelefonálás is elérhetővé válik.
A korábbi készülékek sokat kritizált gyenge akkumulátorához viszonyítva a 4G iPhone 3G-hálózaton 7 óra, 2G-hálózaton legfeljebb 14 óra beszélgetést tesz lehetővé. Wi-Fi kapcsolattal 10 óra internetezésre nyílik lehetőség, zenelejátszóként 40 órát bír egy feltöltéssel.
A 4G iPhone 16 gigabájtos változata 199 dollárért (47 ezer forintért), a 32 gigabájtos változat 299 dollárért (71 ezer forintért) vásárolható meg az Egyesült Államokban. A legegyszerűbb 3GS készülék ára – kétéves hűségnyilatkozattal történő vásárlásnál – hétfőtől 99 dollárra (23 500 forintra) csökkent.

Az Apple új stratégiája szerint és az iPad sikerén felbuzdulva a nemzetközi bemutatóval sem szeretnének sokáig várni. A június 24-től kapható készüléket egyszerre öt országban kezdik árusítani. Július 18-tól tizennyolc országban, szeptembertől pedig 88 országban lesz elérhető.
Elemzők szerint az iPhone népszerűségére jelentős veszélyt jelenthetnek a Google Android operációs rendszerét használó készülékek, amelyek már számos ismert gyártó – a Motorola, a HTC, a Samsung és a Dell – termékei között is megtalálhatók.

Az iPhone jelenlegi 15 százalékos a világpiaci részesedésével a 3. helyen áll az okostelefonok piacán. Az androidos telefonok 10 százalékkal a negyedik helyre jöttek fel.
(Az okostelefonok világpiacát 44 százalékkal továbbra is a Nokia Symbian operációs rendszerével működő készülékei vezetik. Második a kanadai Research In Motion (RIM), amely népszerű BlackBerry készülékeivel 19 százalékos részesedést ért el.)

Ajánlott tartalom

Átalakul az okostelefonok ipara és piaca

Átalakítja az okostelefonok iparát és piacát az, hogy egyre hosszabb lesz a készülékek élettartama - állapítja meg elemzésében a Deloitte Global.