Verespatak ellen szólalt fel két magyar szervezet

Színvallásra szólította fel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a román pártokat a Verespatakra tervezet ciántechnológiás aranybánya ügyében. A két alakulat szimpatizánsai Verespatakon tartottak tiltakozó megmozdulást.

Közös nyilatkozatukban kijelentették, “a bányanyitás merénylet Erdély és az erdélyiek ellen”. Úgy értékelték, a verespataki bányaberuházás “Románia eddigi történetének a legnagyobb léptékű korrupciós ügye”.

Felkérték ugyanakkor a választások után megalakuló Európai Bizottság elnökét és környezetvédelmi biztosát, hogy tartsák tiszteletben az Európai Parlament (EP) éppen négy évvel ezelőtt hozott határozatát, amelyben Áder János és Tőkés László kezdeményezésére a testület a cianidos bányászat betiltását határozta el.

A település unitárius templomában tegnap tartott tiltakozó megmozduláson Tőkés László EMNT-elnök elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az Európai Bizottság nem alkotott jogszabályt az cianidok használatát tiltó EP-határozat alapján. Hozzátette, a bizottságnak az akácok és a disznóvágás helyett a környezetvédelemmel és a kisebbségi ügyekkel kellene foglalkoznia. “A fontos dolgokba nem avatkozik be, a jelentékteleneket pedig túlszabályozza” – bírálta a bizottságot az európai parlamenti képviselő.

Tőkés László azt is megemlítette: “meglett az eredménye annak”, hogy a román külügyi tárca a belügyekbe való beavatkozás gyanúját vetette fel a rendezvénnyel kapcsolatban. Azt az értesülését is elmondta, hogy Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter beszélte le Illés Zoltán magyar környezetvédelmi államtitkárt a rendezvényen való részvételről.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke felszólalásában egy kisebbfajta csodának nevezte, hogy a közösségi összefogás mindeddig megakadályozta a verespataki bányanyitást. A pártelnök szerint a csoda azt igazolja, hogy létezik közösségi erő, létezik közösségi szolidaritás. “A közösség ebben az ügyben fedezte fel a maga erejét” – állapította meg a pártelnök. Ezt azért tartotta fontosnak mert az erdélyi magyarság autonómiaharcának a sikere is a közösség erejében rejlik.

“Ha elbukik Verespatak, sokan a reményüket vesztik” – jelentette ki az elnök.

A tiltakozó megmozduláson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatát is felolvasták. A KMKSZ tudatta, a Beregszászi járásban található nagymuzsalyi aranybánya kapcsán a kárpátaljai magyar közösség is érintett a cianidos aranybányászat ügyében. A szövetség Kárpát-medencei összefogást sürgetett a cianidos bányászat betiltása érdekében.

A verespataki tiltakozó megmozdulásra Erdély egész területéről mintegy 200 EMNT és EMNP szimpatizáns érkezett. A csendőrség nagy erőkkel vonult a településre attól tartva, hogy a bányaprojekt támogatói ellendemonstrációt szerveznek. Ellenakcióra és rendbontásra azonban nem került sor.

Ajánlott tartalom

Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké

Negyven százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje, mint a nőké egy brit kutatás szerint.