Verhetetlen volt Kína 2020-ban napelem-telepítések terén

Hol máshol is telepíthették volna 2020-ban a legtöbb napelemet, mint a panelek gyárátásnak fő központjában Kínában!

Bár a kelet-ázsiai ország rengeteg kritikát kap a szén-dioxid-kibocsátása okán mégis rohamléptekben halad az energiatermelés kizöldítésének útján. A következőkben a múlt évben végrehajtott gigászi projektekből szemezgetünk és mutatunk be néhányat:

KÍNA IS A MEGÚJULÓKBA FEKTETI PÉNZÉT

Csak a tavalyi évben Kínában 48,2 GW-nyi napelem kapacitást telepítettek, és mivel az ország az elmúlt időszakban megduplázta a beépített teljesítmény növekedésére vonatkozó adatot, a kínai Nemzeti Energiahivatala (National Energy Administration, NEA) fontolóra vette, hogy 2021-re kitűze-e a 120 GW kapacitási célt. Ezzel pedig megállíthatatlannak tűnik az ásziai ország, és már korántsem tűnik valószerűtlennek az a korábbi kijelentés miszerint 1-2 évtizeden belül kizöldítik gazdaságukat!

Kína csak decemberben hihetetlen nagyságrendű, 22,3 GW-os új napelem kapacitást helyezett üzembe. Ez csaknem a tavalyi évben végrehajtott telepítések fele. Az Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) szervezet szerint ez az adat 60%-os emelkedést jelentett 2019-hez képest. Két évvel ezelőtt 30,1 GW, 2018-ban 44,3 GW, és 2017-ben az eddigi rekordnak számító 52,8 GW-os napelemes kapacitást hoztak létre. De tegyük hozzá, hogy a 2020-as évben se kellett szégyenkeznie Kínának, hisz még nagy küzdelmet folytatott a Coviddal, írta az mnnsz.hu.

TÁMOGATÁSI RENDSZER A KÍNAI NAPELEMES PIACON

A decemberi kiugró növekedéshez minden valószínűséggel az is, hozzájárult, hogy a hatóságok korábban felvetették, hogy megszüntetik az összes ipari léptékű napelemes projekt támogatását. Ezt a tényt erősíti meg az is, hogy a 2021 eleji napelempark projektekben gyakorivá vált a késedelem. Az viszont megcáfolhatatlan, hogy a támogatások nagymértékben hozzájárultak a kínai eredményekhez. Mivel Kínában a tervek szerint 2030-ban tetőzik a szén-dioxid-kibocsátás, és attól kezdve 2060-ig nullára kívánják azt redukálni, ezért óriási szerep jut majd a napelemparkoknak és az egyéb alternatív energiatermelési formáknak. E cél elérése viszont nélkülözhetetlenné teszi azt, hogy a támogatások valamilyen formában fennmaradjanak és további ösztönző erőként hassanak a befektetőkre.

MI A HELYZET AZ EGYÉB ALTERNATÍV ENERGIATERMELÉSI FORMÁKNÁL?

A szélenergia még a napenergiánál is megdöbbentőbb eredményeket mutatott fel. Az NEA adatai szerint decemberben az új kapacitások mértéke elérte a 47,1 GW-ot, éves szinten pedig a 71,7 GW-os bővülést. Ez a kapacitásnövekedés pedig több, mint az előző három évben mért adatok összesen. A nap- és szélenergia így együttesen 2020-ban 120 GW-os alternatív energiatermelési kapacitásnövekedést jelentett Kína számára. Elsősorban ez ösztönözte a NEA-t arra, hogy 2021-re is 120 GW-os növekedést tűzzön ki. Kína jelenleg összesen és hozzávetőlegesen 2020 végére 250 GW napelem és 280 GW szélerőmű kapacitással rendelkezett.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?