Verhetetlen volt Kína 2020-ban napelem-telepítések terén

Hol máshol is telepíthették volna 2020-ban a legtöbb napelemet, mint a panelek gyárátásnak fő központjában Kínában!

Bár a kelet-ázsiai ország rengeteg kritikát kap a szén-dioxid-kibocsátása okán mégis rohamléptekben halad az energiatermelés kizöldítésének útján. A következőkben a múlt évben végrehajtott gigászi projektekből szemezgetünk és mutatunk be néhányat:

KÍNA IS A MEGÚJULÓKBA FEKTETI PÉNZÉT

Csak a tavalyi évben Kínában 48,2 GW-nyi napelem kapacitást telepítettek, és mivel az ország az elmúlt időszakban megduplázta a beépített teljesítmény növekedésére vonatkozó adatot, a kínai Nemzeti Energiahivatala (National Energy Administration, NEA) fontolóra vette, hogy 2021-re kitűze-e a 120 GW kapacitási célt. Ezzel pedig megállíthatatlannak tűnik az ásziai ország, és már korántsem tűnik valószerűtlennek az a korábbi kijelentés miszerint 1-2 évtizeden belül kizöldítik gazdaságukat!

Kína csak decemberben hihetetlen nagyságrendű, 22,3 GW-os új napelem kapacitást helyezett üzembe. Ez csaknem a tavalyi évben végrehajtott telepítések fele. Az Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) szervezet szerint ez az adat 60%-os emelkedést jelentett 2019-hez képest. Két évvel ezelőtt 30,1 GW, 2018-ban 44,3 GW, és 2017-ben az eddigi rekordnak számító 52,8 GW-os napelemes kapacitást hoztak létre. De tegyük hozzá, hogy a 2020-as évben se kellett szégyenkeznie Kínának, hisz még nagy küzdelmet folytatott a Coviddal, írta az mnnsz.hu.

TÁMOGATÁSI RENDSZER A KÍNAI NAPELEMES PIACON

A decemberi kiugró növekedéshez minden valószínűséggel az is, hozzájárult, hogy a hatóságok korábban felvetették, hogy megszüntetik az összes ipari léptékű napelemes projekt támogatását. Ezt a tényt erősíti meg az is, hogy a 2021 eleji napelempark projektekben gyakorivá vált a késedelem. Az viszont megcáfolhatatlan, hogy a támogatások nagymértékben hozzájárultak a kínai eredményekhez. Mivel Kínában a tervek szerint 2030-ban tetőzik a szén-dioxid-kibocsátás, és attól kezdve 2060-ig nullára kívánják azt redukálni, ezért óriási szerep jut majd a napelemparkoknak és az egyéb alternatív energiatermelési formáknak. E cél elérése viszont nélkülözhetetlenné teszi azt, hogy a támogatások valamilyen formában fennmaradjanak és további ösztönző erőként hassanak a befektetőkre.

MI A HELYZET AZ EGYÉB ALTERNATÍV ENERGIATERMELÉSI FORMÁKNÁL?

A szélenergia még a napenergiánál is megdöbbentőbb eredményeket mutatott fel. Az NEA adatai szerint decemberben az új kapacitások mértéke elérte a 47,1 GW-ot, éves szinten pedig a 71,7 GW-os bővülést. Ez a kapacitásnövekedés pedig több, mint az előző három évben mért adatok összesen. A nap- és szélenergia így együttesen 2020-ban 120 GW-os alternatív energiatermelési kapacitásnövekedést jelentett Kína számára. Elsősorban ez ösztönözte a NEA-t arra, hogy 2021-re is 120 GW-os növekedést tűzzön ki. Kína jelenleg összesen és hozzávetőlegesen 2020 végére 250 GW napelem és 280 GW szélerőmű kapacitással rendelkezett.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.