Vértesi Erőmű: jelentősen csökkent az üzem szén-dioxid kibocsátása

A Vértesi Erőmű az elmúlt években számos, környezetvédelmi célokat is szolgáló fejlesztést hajtott végre, miközben jelentősen csökkent az üzem szén-dioxid kibocsátása is – reagált a társaság hétfőn a WWF és a Greenpeace múlt szerdai kritikájára.

A természetvédő szervezetek közös közleményben ítélték el a Vértesi Erőműnek nemrég juttatott 1,9 milliárd forintos állami támogatást. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy a kormány “sokadszorra segíti ki közpénzen a Vértesi Erőművet, az ország legszennyezőbb, és a fogyasztóknak, valamint az államnak legtöbbe kerülő erőművét”.
A Vértesi Erőmű Zrt. hétfői reakciójában hangsúlyozza: a társaság szén-dioxid kibocsátását a 2005-ös 1,703 millió tonnáról 2009-re 914 ezer tonnára csökkentette, 2010-ben pedig várhatóan 616 ezer tonnára tovább mérséklődik a kibocsátás.

A cég a csökkenő üvegházgáz-kibocsátást részben “a termelési volumen gazdasági helyzethez történő optimalizálásával”, részben pedig a biomassza tüzelés mértékének fokozásával érte el – olvasható a közleményben.
Mint hangsúlyozzák, a Vértesi Erőmű Zrt. elkötelezett a fosszilis tüzelőanyag mind nagyobb hányadának megújuló energiaforrásokkal való kiváltása iránt; ezen belül is a felhasznált lágyszárú biomassza arány folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A lágyszárú termékek (búzaszalma, kukoricaszár, stb.) felhasználásának felfutása a környékbeli gazdák megélhetésének javítását is szolgálja – teszik hozzá.    A társaság környezetvédelem iránti elkötelezettségének alátámasztásául megemlítik továbbá a kéntelenítő üzem 2004-es megépítését, valamint a nitrogén-oxidok kibocsátásának csökkentésére irányuló folyamatos fejlesztéseket.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.