Vestas szélerőműparkok: Növekszik Magyarország gazdasága

A 15 MW teljesítményű szélerőműpark energiát termel és munkahelyeket teremt a helyi beszállítóknak.

Újabb 15 MW névleges teljesítményű magyarországi szélerőműparkot adott át a világ vezető szélerőmű gyártója, a Vestas. A Budapesttől 85 km-re található bábolnai szélerőműparkban hét darab szélerőmű működik: hat darab
Vestas V90 típusú 2,0MW névleges teljesítményű szélerőmű és egy darab Vestas V90 típusú 3,0MW névleges teljesítményű szélerőmű. A szélerőművek rotorátmérője 90 m, a rotoragymagasságuk 105m. A létesítmény 33 GWh energiát fog termelni évente, amely mintegy 14 ezer háztartás éves villamos energia fogyasztásának felel meg. A bábolnai szélerőműpark évente 19.800 tonnával csökkenti a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. Ezzel a Vestas magyarországi beépített teljesítménye 99,875 MW-ra nőtt. Ez a szám pedig tovább fog emelkedni. „A szélenergia jelentős szerepet fog játszani a tiszta és megújuló energia iránti növekvő globális igény kielégítésében és ezen a téren Magyarországon ígéretesnek látjuk a jövőt”, -mondja Karl Heinz Fatrdla, dél-kelet-európai és ausztriai értékesítési igazgató. „Ugyanakkor beruházásaink hozzájárulnak ahhoz, hogy új, helyi munkahelyek létesüljenek nálunk és beszállítóinknál is” folytatta Fatrdla.

Már most is számos beszállítóval dolgozik együtt Magyarországon a Vestas, közöttük multinacionális nagyvállalatokkal valamint magyar tulajdonú kis- és középvállalatokkal is. A nyergesújfalui Zoltek Zrt. a Vestas Blades második legnagyobb beszállítója, szénszálakat gyárt. A cégnek messze a legnagyobb ügyfele a Vestas (50%+), az alkalmazottak száma 500 felett van. A szélerőműgyárként is emlegetett kaposvári Lakics Gépgyártó Kft. szélerőművek generátoraihoz gyárt részegységeket és a Vestas Nacelles Deutschland GmbH. valamint az ELIN EBG Motoren GmbH. (Vestas Spare Parts & Repair alvállalkozója) fontos beszállítója. A VIDEOTON Holding Zrt. valamint a Jabil Circuit,
Flextronics és Sanmina-SCI magyarországi leányvállalatai mind kapcsolatban állnak a Vestas-al az elektronika területén. A Vestas Spare Parts & Repair beszállítói egyebek mellett az ABB és a Siemens is, melyeknek gyártóegységei Magyarországon találhatóak. A székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. a Vestas Wind Systems A/S dán beszállítójának az Aluwind-nek szállít alumínium lemezeket. Zajlanak továbbá a kivitelezési munkák Jánossomorján, ahol az ősz végére további egy darab szintén Vestas V90 típusú 2,0MW névleges teljesítményű gépet állítanak fel.
A Vestas V90-2.0 MW típusú szélerőműről A V90.-2.0 MW típusú szélerőmű már régóta bizonyítja megbízhatóságát. A V90.-2.0 MW turbinát úgy tervezték, hogy a közepes vagy alacsony szélsebességből a legjobbat hozza ki. A Vestas folyamatos technológiai fejlesztései valamint az innovatív újítások alkalmazása növeli a szélerőművek teljesítőképességét, ugyanakkor csökkenti az energiaköltségeket. Ez kiváló gazdaságosságot és magas megtérülést jelent ügyfeleink számára, valamint olyan szélenergia-megoldásokat, melyeket az egész világon alkalmazni lehet.
2004.-es piaci bevezetése óta a Vestas több mint 1500 darab V90-2.0 MW típusú szélerőművet állított fel Európában.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.