Veszélyben a földikutya állomány

A földikutya egész életét az emberek elől elzárva, a föld alatt tölti. A rágcsálók rendjéhez, az emlősök osztályához tartozó család Európa legveszélyeztetettebb emlőse.

Állományuk, élőhelyeinek felszámolása miatt erősen megfogyatkozott, ezzel fennmaradásuk közvetlen veszélybe került. Itthon körülbelül már csak 1000- 1200 földikutya él, a jelenlegi élőhelyei közül pedig csak kettő található országos jelentőségű védett természeti területen. Az eredetileg sztyepplakó állat Dél- Kelet Európában, KisÁzsiában, és Líbiában őshonos. Szerbiában és Délvidéken körülbelül 300 nyugati földikutya él. Életmódjuk és nagyságuk a vakondéhoz hasonló. Téli álmot nem alszik, de hideg időben néha napokig a vackán marad. Földalatti járatai száz méternél is hosszabbak és akár több méter mélyre vezetnek le a föld alá. A növények gumóit, gyökereit alulról közelíti meg, és úgy fogyasztja.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Csorba Gábor, a Földikutya Védelmi szakértői Csoport elnöke szerint a földikutya jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a szem, a fülkagyló és a szem hiánya. Az alsó, felső metszőfogaik mindig kilógnak a szájából, laza bőrük, selymes szőrzetük pedig a járatokban való mozgást jelentősen megkönnyítik. Speciális érzékszervükkel képesek a föld mágneses terét érzékelni, valamint tudnak ultrahanggal is tájékozódni.


szólj hozzá: Földikutya

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.