Veszélyben a görögországi delfinek

A Földközi-tenger vidékén gyakran látható közönséges delfin (Delphinus delphis) hamarosan eltűnhet a görögországi Jón-tengerből a túlzott mértékű halászat miatt – figyelmeztettek természetvédő szervezetek.

 A Természetvédelmi Világalap (WWF) és egy tucat más szervezet által ismertetett kutatás szerint a sötétszürke, fehér hasú delfinek száma tíz év alatt 150-ről 15-re csökkent a Görögország és Olaszország közötti, védett jón-tengeri területen.

“Közönséges delfinnek hívják őket, de az a baj, hogy napjainkban a Mediterráneumban már egyáltalán nem olyan hétköznapiak. Veszélyeztetett faj, a kihalás fenyegeti” – mondta Jeórjiosz Pakszimadisz, a WWf görögországi szakértője.

“A túlzott mértékű halászat tönkreteszi a tenger környezeti egyensúlyát, és a közönséges delfinek számának nagyarányú csökkenését okozza, mert megfosztja a delfineket a táplálékuktól” – mondta el a Reutersnek Pakszimadisz.

A környezetvédő csoportok szorgalmazzák, hogy Görögország tegye meg a szükséges intézkedéseket: növeljék minden fenékháló lyukméretét, korlátozzák a vonóhálós és sporthorgászatot, továbbá büntessék szigorúbban az orvhalászatot.

A jón-tengeri közönséges delfinpopuláció egyike az utolsónak a Földközi-tenger vidékén. Mivel ők állnak a tápláléklánc csúcsán, számuk csökkenése azt mutatja,hogy a tengeri tápláléklánc sem egészséges – fűzte hozzá Pakszimadisz.

Más delfinfajok, köztük a palackorrú delfinek is nagyon sebezhetőek a görög tengereken, de egyelőre nem fenyegeti őket a kipusztulás.

Ajánlott tartalom

Elkapták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.