Veszélyben az erdők Máramarosban

A lakosság 60 százaléka még mindig fával fűt Máramaros megyében. Közben az illegális vágások is tovább csökkentik az erdőterületek számát.

A megyében 265 ezer hektár erdő van, ennek több mint fele állami tulajdon, mintegy 122 ezer hektár azonban magánkézbe került a visszaszolgáltatások után, melyeket gyakran engedély nélküli kitermelők dézsmálják, írja a hirado.hu. Ezekből a visszaszolgáltatott erdőkből közel 20 ezer hektár nem tartozik semmilyen erdei fennhatóság alá, és ezekben történnek rendszerint az illegális fakivágások – nyilatkozta a Duna Híradónak Vasile Cheta, a Máramaros megyei Erdészeti Igazgatóság szóvivője.  A Greenpeace legújabb statisztikája szerint Romániában minden órában 3 hektárnyi erdőt vágnak ki. A Természetvédelmi Világalap romániai programigazgatója úgy véli, hogy ennek az is az oka, hogy a törvények nem elég szigorúak. Azt mondják, vannak olyan elképzelések is, hogy tovább fokoznák a kereskedelmi célú fakitermelést. A román parlament jelen pillanatban meg szeretné triplázni a legális erdőkitermelést, ami az azt mutatja, hogy közép- és hosszútávon nem az illegális fakitermelés, hanem a legális formája jelenti a legnagyobb veszélyt a romániai erdőkre – mondta Csibi Magor programigazgató. A természetvédő szerint a növekvő kereslet az ország érintetlen erdeit is veszélyezteti. A 250 ezer hektárnyi szűz erdőnek alig ötöde védett.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.