Magyar fejlesztésű, új berendezés tesztelését végzik tíz hete a veszprémi megyei kórházban; a kukányi méretű sterilizáló és aprítókészülék a veszélyes hulladékok helybeni megsemmisítésére szolgál.

Veszélyes hulladékokat megsemmisítő új berendezés működik a veszprémi kórházban

Magyar fejlesztésű, új berendezés tesztelését végzik tíz hete a veszprémi megyei kórházban; a kukányi méretű sterilizáló és aprítókészülék a veszélyes hulladékok helybeni megsemmisítésére szolgál.

Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója a próbaüzem eredményeiről tartott sajtótájékoztatót pénteken. Elmondta: a veszprémi kórházban 2,5 mázsányi veszélyes hulladék keletkezik naponta (ez tavaly összesen 87 tonnát tett ki), és ennek a tárolása, szállítása, megsemmisítése veszélyes és igen költséges is. A hazai fejlesztésű integrált sterilizáló és aprítóberendezés minden eddig eljárási rendtől eltérően oldja meg a veszélyes hulladék megsemmisítését. Kiiktatja a szállítást, és a kórházban helyben semlegesíti, illetőleg semmisíti meg a veszélyes hulladékot  – mondta Rácz Jenő.

A készülék felaprítja a veszélyes hulladékokat – például fecskendőtűt, infúziós üveget -, majd magas hőmérsékleten sterilizálja, semlegesíti. Ezáltal nemcsak lényegesen kisebb lesz a térfogata, hanem átalakul kommunális hulladékká, így a háztartási szeméttel együtt szállítható. Rácz Jenő szerint a teszteredmények nagyon pozitívak, a kórház legalább havi egymillió forintot tud megspórolni az új berendezés által.   Csáki András, a integrált sterilizáló és aprító berendezést kifejlesztő váci cég képviselője elmondta: az országban egyelőre csak a veszprémi kórházban működik ilyen berendezés – még a kereskedelmi ára sincs megállapítva -, de jelentős már az érdeklődés iránta.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.