Veszélyes korallpusztulás indult be Délkelet-Ázsiában

Pusztító korallfehéredést indított el a klímaváltozás Délkelet-Ázsiában: a jelenség a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszög állományait fenyegeti – közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő apró organizmusok elpusztulnak, velük együtt pedig maguk a korallok is. Csak a világos színű mészváz marad, ezért hívják a tudósok a jelenséget korallfehéredésnek.
A Korallháromszögben olyan sok korall- és halfaj él, mint sehol másutt a világon: az ismert korallfajok háromnegyede található itt. A közel hatmillió négyzetkilométernyi terület egyes régióiban minden különösen veszélyeztetett korall érintett, sőt egyes helyeken olyan fajok is, amelyek mindeddig ellenállónak mutatkoztak.
A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) becslései szerint 1997-1998 óta ez a legsúlyosabb korallfehéredés – akkor világszerte a korallok 16 százaléka pusztult el.

A WWF adatai szerint Malajzia részben lezárt két búvárkodásra alkalmas területet Tioman és Redang trópusi szigetekközelében. A Fülöp-szigeteki partoknál, Anilao, Nasugbu és közelében is kifakultak a korallok, Taytaynál pedig a normális esetben zöld és kék korallok színüket rózsaszínre, narancsszínűre és sárgára váltották – ez a közelgő fehéredés egyértelmű jele. Indonéziában elsősorban Sabang, Aceh, Padang partjai és a Jakarta előtti szigetvilág érintett. Richard Leck, a WWF korallkutatója szerint a világszintű fehéredés közvetlen hatással van a tengerek egészségére, így az emberekére is. A világtengerek halállománya emberek millióinak nyújt táplálékot.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.