Veszélyeztetett faj besorolást kapott az Egyesült Államokban a rozsdás foltú poszméh. Ez nemcsak az élőhelyeikre tervezett építkezéseket fékezheti meg, hanem a vegyipari multik új növényvédő szereinek piacra dobását is.

Veszélyeztetetté nyilvánították a méheket

Veszélyeztetett faj besorolást kapott az Egyesült Államokban a rozsdás foltú poszméh. Ez nemcsak az élőhelyeikre tervezett építkezéseket fékezheti meg, hanem a vegyipari multik új növényvédő szereinek piacra dobását is.

A Bombus affinis a zöld aktivisták 5 éven át tartó kampányolásának eredményeképpen kapta meg a védettséget biztosító besorolást. Már javában folyt a nyomásgyakorlás a hatóságokra, amikor a Xerces Society for Invertebrate Conservation 2013-ban és 2014-ben petíciót nyújtott be az Amerikai Hal- és Vadvilág Szolgálathoz (FWS), mint illetékes hatósághoz, e méhfaj védelmét kérve. A washingtoni ökológiai lobbiszervezet és kutatóintézet, a Natural Resources Defense Council aztán beperelte az FWS-t, hogy a petícióban foglaltak teljesítésére kötelezze. 2016 szeptemberében a hivatal úgy döntött, megadja a besorolást. A teljes védettség jogilag 2017. február 10-én lépett életbe.

A Bombus affinis őshonos amerikai faj, mely egykor az USA 28 tagállamában (főleg az USA középnyugati és északkeleti részén, Dél-Dakotától Connecticutig) és 2 kanadai tartományban élt (Ontario, Quebec). Az FWS adatai szerint 2000 óta azonban csak 13 tagállamban található meg, és Kanadában is már csak egy tartományban. Ez főleg az élettere és táplálékot biztosító környezete elvesztésének köszönhető: a mezőgazdaság egyre nagyobb területeket vett művelés alá. A rozsdás foltú poszméhek 2016-ban már csak a korábbi élőhelyeik 8 százalékán voltak megtalálhatók. Az 1990-es évek óta e méhfaj populációja 87 százalékkal csökkent. (A méhek és más, a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte.) A Xerxes Society úgy véli, a méhekre a legnagyobb veszélyt a növényvédő szerek és a betegségek (a patogének) jelentik. A betegségek gyakran az emberek által menedzselt méhtelepekről törnek ki és terjednek át a szabadban élő populációkra. A veszélyeztetett fajokat érintő törvény hatálya alatt bármilyen tevékenység, ami veszélyezteti a fennmaradásukat, illegálisnak minősül, és büntetendő. A besorolásnak az a másik jogi következménye, hogy az FWS-nek akciótervet kell kidolgoznia e méhpopuláció számának növelésére. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.