Veszélytelen a veszprémi levegő

Nincs egészségre ártalmas vegyi anyag a levegőben, ezért csütörtök délelőtt már a méréseket sem folytatják Veszprémben és a környező településeken.

A veszprémi Videoton Ipari Parkban szerdán kigyulladt polisztirolt gyártó üzem égése során szén-monoxid szabadult fel és a sűrű fekete füsttel nagymennyiségű korom került a levegőbe, ennek a szennyeződésnek a mértékét vizsgálta folyamatosan a veszprémi mérőkocsi és a székesfehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség mozgó mérőlaborja is – mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.
Határérték feletti vegyianyag-koncentrációt egyszer sem mértek. A kellemetlen szag is megszűnt a helyszínen.
A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság és a rendőrség együtt vizsgálja. A kár jelentős, de egyelőre még megbecsülni is nehéz. Illés Zoltán, a vidékfejlesztési minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára azt mondta, hogy a meteorológiai jelentés szerint 1500 méternyi magasságban, északi irányba terjedt és terült szét a koromfelhő, amely nedves vagy száraz kicsapódással eljuthat a talaj felszínére.

a távolból
Hangsúlyozta: ha csak polisztirol égett, akkor a veszélyes aromás szénhidrogének nem kerülhettek a levegőbe, mert azok a benzol vagy pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Elmondta, hogy több mint tíz tonnányi polisztirol égett el, s ennek során rendkívüli hő keletkezett (ezer foknál is több), hiszen vastag vastartó oszlopok olvadtak meg. Németh Tamás megerősítette, hogy nem kerültek aromás szénhidrogének a levegőbe, illetve egyáltalán nem mérnek szennyezettséget, a korom is szétoszlott a légkörben, nincs tovább szükség a légszennyezés mérésére sem.

a füstoszlop

Veszprémben szerda este a Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. egyik bérelt, polisztirolt gyártó és műanyagfröccsöntő-üzem csarnoka gyulladt ki és égett le teljesen. Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a polisztirolból csomagolóanyagot állítanak elő, és a technológia folyamatos gőzellátást igényel, amelyet egy kazán biztosít. Feltételezése szerint a tűz keletkezése ezzel a technológiai folyamattal összefüggésben lehet. Az üzemcsarnokban gázzal működtetett targoncák robbantak fel. A tűzoltók 25 gázpalackot mentettek ki az üzemből, illetve folyamatosan hűteniük kellett egy 30 köbméteres gőztartályt.

még távolabbról

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.