Vészesen csökken a brit olajtermelés

Válságstábot hív össze a brit energiaminisztérium, mert tavaly több mint 14 százalékkal esett a szén-hidrogéntermelés az országban az új beruházások ellenére. Az adatok azért aggasztóak, mert Nagy-Britannia energiaszektora főleg az olajra és a földgázra támaszkodik és a szektor jelentős bevételi forrást jelent az állam számára.

Megerősíti a Nagy-Britannia energiabiztonságával kapcsolatos aggodalmakat az a tény, hogy a tavalyi szén-hidrogén termelése 14,5 százalékkal esett le, 567 millió hordó olajegyenértékre (boe), közölte a brit média a héten, írja az energiainfo.hu.

„Csak kilenc újmezőn kezdődött el a termelés 2012-ben, ezek összesen 146 millió boe tartalékkal rendelkeznek. Sokkal bátorítóbb, hogy úgy számítjuk, 15 mezőn, összesen 470 millió boe tartalékkal kezdődik el a termelés 2013-ban. A Banff, a Gryphon és az Elgin is újra működni fog, bár a napi hozamuk 1,2 millió boéval csökken a korábbihoz képest, 1,4 millió boéra”, áll az Oil & Gas UK honlapján. Az Egyesült Királyság vezető olaj- és gázipari kereskedelmi szervezete úgy látja, hogy 2013-ban összességében hasonló mértékű esés következik be a brit szénhidrogén-termelésben, annak ellenére, hogy az iparban jelentős beruházások mentek végbe a közelmúltban. A régebbi termelőhelyek hatékonysága ezzel együtt rohamosan csökken, amit az újítások nem képesek kompenzálni.

A korábbi becslések sokkal optimistábbak voltak, csak 2,5 százalékos esésről szóltak. Nagy-Britannia energia-portfóliója olaj- és földgázközpontú, ezért adnak okot aggodalomra a most publikált adatok. A brit energetikai és klímaváltozási minisztérium az ipar képviselőivel karöltve más dolgozik azon, hogy létrehozzon egy válságstábot az ügy megoldása érdekében.

A mélyvízi szén-hidrogénipar évente majdnem 40 milliárd fontot termel nagyjából 32 milliárd font értékű olaj és gáz felhozatalával. Nagy-Britannia még mindig a csökkenő teljesítménye ellenére is a harmadik legnagyobb gáztermelő és a második legnagyobb olajtermelő Európában.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.