Vezetés közben töltené az elektromos autókat az új országút

A legtöbb tervező azon munkálkodik, hogy az autókat forradalmasítsa, egy holland szakértő Daan Roosegaarde a Heiljimans Infrastructure-al közösen azonban az utakat szeretné jobbá tenni.

Egyik koncepciójuk az, hogy az országút egy elkülönített sávjába indukciós tekercseket építenek, ezzel az elektromos járművek akkumulátora menet közben is tölthető lenne. Ráadásul ezek az autók könnyen vezető nélkülivé is tehetők, hiszen csak a beépített töltővonalat kéne követniük. Egy másik terv az autópályák világítását tenné egyszerűbbé és takarékossá. Az utak szélén elhelyezett speciális világító porral láthatóvá tehető az utak felülete. A nappal automatikusan feltöltődő anyag akár tíz órán keresztül is világít éjszakánként. Az utakon emellett úgynevezett dinamikus felfestést is terveznek egy különleges, hőmérseklettől függően megjelenő festékkel. A vezetők számára ez valós idejú, releváns információval szolgálhatna az utak állapotáról. Például ha jeges és csúszós, akkor a hidegben óriás hópelyhek képe jelenhetne meg az autópálya felületén.

-

Ajánlott tartalom

Az elektromos autózás felgyorsítását elősegítő akciótervről tárgyaltak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter áprilisi berlini látogatásának folytatásaként Bajorországba utazott és újra találkozott a német autóipar vezető szereplőivel. A tárcavezető és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja hétfőn és kedden tárgyalásokat folytatott Gernot Döllnerrel, az Audi vezérigazgatójával, Frank Weberrel, a BMW igazgatósági tagjával, valamint Eckart von Klaedennel, a Mercedes alelnökével - tájékoztatta az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.