Vezetés közben töltené az elektromos autókat az új országút

A legtöbb tervező azon munkálkodik, hogy az autókat forradalmasítsa, egy holland szakértő Daan Roosegaarde a Heiljimans Infrastructure-al közösen azonban az utakat szeretné jobbá tenni.

Egyik koncepciójuk az, hogy az országút egy elkülönített sávjába indukciós tekercseket építenek, ezzel az elektromos járművek akkumulátora menet közben is tölthető lenne. Ráadásul ezek az autók könnyen vezető nélkülivé is tehetők, hiszen csak a beépített töltővonalat kéne követniük. Egy másik terv az autópályák világítását tenné egyszerűbbé és takarékossá. Az utak szélén elhelyezett speciális világító porral láthatóvá tehető az utak felülete. A nappal automatikusan feltöltődő anyag akár tíz órán keresztül is világít éjszakánként. Az utakon emellett úgynevezett dinamikus felfestést is terveznek egy különleges, hőmérseklettől függően megjelenő festékkel. A vezetők számára ez valós idejú, releváns információval szolgálhatna az utak állapotáról. Például ha jeges és csúszós, akkor a hidegben óriás hópelyhek képe jelenhetne meg az autópálya felületén.

-

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.