VIDEÓ: a jég helyett vízben szánt húzó kutyákról

Júniusban az egész világot sokkolta egy fotó, ahogy a kutyák egy szánt nem a jégen, havon, hanem a vízben húznak egy szánt Grönlandon.

Steffen M. Olsennek, a Dán Meteorológiai Intézet kutatójának fotója, amit június 13-án egy rutin küldetésen készített sokak számára a globális felmelegedést megtestesítő, aggasztó kép lett, írta az euronews.com. Olsen elmondta, hogy az normális, hogy olvad a jég nyáron, de a júniusban mért 17 fokos maximumhőmérsékletek extrémnek számítanak. Most Olsen közölt egy videót is arról, ahogy a kutyák húzzák a járművet. Valójában nem teljesen a vízben, ugyanis csak egy vékony vízréteg alakult ki a körülbelül 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett. Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt magyarázta el a jelenség okát: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről

“Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok” – idézte a fotóról Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség. Olsen nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Grönlandon idén rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország.

A Nemzeti Hó és Jég Adatközpont adatai azt mutatják, hogy június 12-én Grönland felszínéből 712 000 négyzetkilométer olvadt, ez 470 000 négyzetkilométerrel több mint 2018-ban ugyanezen a napon. És 600 000 négyzetkilométerrel több, mint ami az átlag 1981 és 2010 között. A Dán Meteorológiai Intézet májusban jelentette be, hogy az olvadási időszak megkezdődött, csaknem egy hónappal a várt előtt. És az 1980 óta mértek közül a második legkorábban.

Ajánlott tartalom

Klímaaktivisták megzavarták a közlekedést a müncheni repülőtéren

Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren.