Videó a vulkánkitörésről

A Malév három szerda reggeli járatát törölte, miután a napokban kitört Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt több ország reptere sem fogad járatokat.

Törölt Malév-járatok
Nem indult el a Malév 7:20-as koppenhágai, az ugyancsak 7:20-as göteborgi és a 7:25-ös hamburgi járata, miután a hamufelhő elérte Dél-Svédországot, Dániát és Észak-Németországot. A göteborgi járat azért nem indulhatott el, mert az ottani repülőtér nem fogad, míg a koppenhágai és a hamburgi járatok esetében a kapitány ítélte úgy, hogy nem biztonságos a repülés.

 
Gyengül a vulkán aktivitása
Közben egyre jobban gyengül a Grimsvötn aktivitása, a vulkán a korábbinál jóval kevesebb hamut lövell a levegőbe, ezért izlandi szakemberek a kitörés közeli befejeződésére számítanak. Vodart Svensson szeizmológus szerdán elmondta: a vulkán aktivitása az éjjeli órákban, a keddi naphoz hasonlóan, tovább mérséklődött. Emiatt nagyon is elképzelhető, hogy a hét végére véget ér a kitörés.

 
Nyugaton a helyzet javul
Az izlandi főváros mellett fekvő Keflavik repülőterét reggel újból megnyitották a járatok előtt. A svéd repülőtereken összesen mintegy húsz járatot kellett törölni, és Norvégiából is csupán néhány járatkimaradásról érkezett hír.
Dánia légtere ismét nyitva áll a polgári repülőgépek előtt. Az ország legnagyobb légikikötőjében, a Koppenhága melletti Kastrupban csak “minimális korlátozásokra” számítanak a forgalomban, például németországi járatok kimaradására. Szerdán Nagy-Britanniában is javult a helyzet. A skóciai repülőterek ismét fogadnak és indítanak járatokat, miután az éjszakai órákban az Izland felől érkezett hamufelhő elhagyta a szigetország légterét.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.