Videó az izlandi vulkán belsejéből

Erősödtek vasárnap az Eyjafjöll vulkánból kiinduló rezgések, a kilövellt hamuoszlop a kezdeti 11 kilométer helyett viszont már csak 4-5 kilométer.

Izlandi geofizikusok szerint, ha jobbak a hamu terjedését modellező eszközök, akkor nem kellett volna ennyire korlátozni a légiforgalmat. A hamufelhők délkelet felé, az európai kontinens felé áramlanak, megkímélve a vulkántól északnyugatra fekvő izlandi fővárost, Reykjavíkot és más sűrűbben lakott központokat.

Az izlandi meteorológiai intézet szerint a remegések szombat óta erősödnek, a kilövellt hamuoszlop magassága viszont 4-5 kilométerre csökkent a kitörés szerdai kezdetén mért 11 kilométerről. “Vegyes jelzéseket kapunk. Vannak olyan jelek, hogy a kitörés enyhülni fog, és olyanok is, hogy nem enyhül”– közölte Einar Kjartansson, a meteorológiai intézet geofizikusa. A térségben élők számára ugyanakkor kedvező jel, hogy nem fenyeget további áradás közvetlen veszélye.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.