Videón, ahogy a vízben vontatja a csónakot az elektromos autó

Egy motorcsónak sikeres vízre bocsátása egyáltalán nem egyszerű feladat, különösen, ha a parton nem érhető el a folyamatot segítő rámpa. Ilyenkor a tulajdonosoknak sok esetben átalakított, a csónakot vízbe vontató járműre, esetleg egy traktorra van szükségük. A különböző videómegosztó platformokon és közösségi oldalakon rengeteg felvételt találni sikeres vagy éppen kudarcos, egészen röhejes kísérletekről, nem ritka, …

Egy motorcsónak sikeres vízre bocsátása egyáltalán nem egyszerű feladat, különösen, ha a parton nem érhető el a folyamatot segítő rámpa. Ilyenkor a tulajdonosoknak sok esetben átalakított, a csónakot vízbe vontató járműre, esetleg egy traktorra van szükségük. A különböző videómegosztó platformokon és közösségi oldalakon rengeteg felvételt találni sikeres vagy éppen kudarcos, egészen röhejes kísérletekről, nem ritka, hogy végül maga a vontató jármű szoruljon segítségre, írta az ökodrive.hu.

Augusztus közepén a YouTube-ra töltöttek fel egy videót, amelyen a Rivian R1T elektromos pick-upjával vontatnak be egy csónakot a vízbe – számol be a Motor Trend. A leírás alapján a felvétel az idahói Lake Bearnél (Medve-tónál) készült, a kocsi tulajdonosa pedig kétévnyi várakozás után, 2022 májusában kapta meg előrendelt autóját. A modell a közelmúltban vált elérhetővé.

A felvételt nézve, ahogy a pick-up elkezd behajtani a tóba, az ember szintje látja a következő képkockákat, amint az autó előbb irányíthatatlanná válik, majd részben elsüllyedt. Az R1T azonban jól bírja a strapát, egy forduló után a sofőr mélyre betolat, a csónak lebegni kezd a tréler felett, majd az autó kigurul a vízből. Fontos hozzátenni, hogy a felvétel egy tónál, nem pedig az óceánnál készült. A tengerben az áramlatok jóval erősebbek, a meder kiszámíthatatlanabb, ráadásul a sós víz károsíthatja a kocsit. Persze így sem lehet elvitatni: a videó remek bizonyítéka a modell erejének.

A Lake Bearnél egyébként illegális ily módon bevontatni a csónakokat. A hivatalos, díjért használható rámpáknál ugyanakkor gyakran akkora a tömeg, hogy a hajótulajdonosok inkább ezt a megoldást választják.

A leírás alapján a sofőr speciális, mély homokra kalibrált módban vontatta a csónakot a tóban. A vízre engedés mellett a hajó kihúzásáról is készült videó, ez a művelet is sikeres volt. A legmagasabb ponton a víz 91 centiméter magasan állt, tehát ellepte a pick-up kerekeit, de még így is távol volt a vízmélység a maximális, 106 centiméteres értéktől.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.