Vigyázz, megráz a hulladékhő!

A hulladékhő óriási mennyiségben vész kárba az autókban, háztartásokban és a gyárakban, de eddig nem volt olyan anyag, amellyel árammá lehetett volna alakítani. A megoldás az űrtechnológia újszerű alkalmazása.

Egy átlagos európai háztartás akár ezer eurót spórolhat évente, ha gyakorlattá válnak az Európai Unió szeptember 11-én elfogadott energiahatékonysági irányelvének előírásai. Az EU éves megtakarítása 80 milliárd euró lehet, amit főleg az energiafüggőség csökkentésével érhet el – így reklámozta az intézkedéssorozatot az Európai Néppárt két, környezetvédelemmel foglalkozó képviselője. Az irányelvnek mindenkit érint az a szakasza, amely arra kötelezi az összes gáz- és áramszolgáltatót, hogy 2020-ig évente másfél százalékkal csökkentse ügyfelei fogyasztását.

Megfogni a hulladékhőt
A takarékoskodásra és a rezsiköltségek csökkentésére jó lehetőség az úgynevezett hulladékhő hasznosítása. Aki például gázzal, olajjal, fával vagy pellettel fűt, az előállított hő harmadát meleg füst formájában a szabadba engedi. A befektetett és elhasznált energia szinte kétharmada hulladékhőként megy veszteségbe üzemekben, a járművek belső égésű erőforrásaiban és az épületekben. Ehhez képest a magyar háztartások kétharmadában a hűtő leolvasztása a legelterjedtebb energiatakarékossági lépés egy felmérés szerint. A hulladékhő megfogására jelenleg különféle hőcserélőket, hőszivattyúkat használnak. Egy gyöngyösi pékségben például a kemencék füstjének hulladékhőjével működtetik az egész épület központi fűtését, és látják el háztartási meleg vízzel az üzemet. Hőszivattyúval lehet hasznosítani a termálfürdők kifolyó meleg vizét, ha még nem hűlt 20 fok alá. A kinyert hőenergiával melegen lehet tartani a medencéket, fűteni a fürdőépületet, meleg vizet biztosítani a mosdókban. Egy biogázzal működtetett generátor hulladékhőjét abszorpciós hűtő működtetésére is lehet használni, amely a párolgást felhasználva állít elő 3-7 fokra hűtött vizet. A generátorral tehát egyszerre lehet meleg és hideg vizet termelni fűtésre-légkondicionálásra, továbbá áramot a világításhoz (ez a trigeneráció). Erre a viszonylag alacsony hőmérsékletű, maximum 120 fokos hulladékhő alkalmas. Áramtermelésre a közepes és magas hőmérsékletű, vagyis a 120-650 fokos vagy annál magasabb hőmérsékletű hulladékhő használható, ehhez azonban már már űrtechnológiára van szükség.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.