Viharsorompó védi Hollandiát az emelkedő tenger ellen

Szeptember 0,57 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az előző 30 év szeptemberei átlagosan.

A legmelegebb szeptember 2016-ban volt. A szeptember a szokottnál melegebb volt idén Európa az USA és az északi sarkvidék nagy részén, viszont hűvösebb volt Norvégiában, Svédországban, Oroszország és Közép-Ázsia egyes részein. Vessünk egy pillantást az óceánokra és a jégtakarók állapotára. Az északi sarkvidék jege szeptemberenként húzódik vissza legerőteljesebben. A kékkel jelölt területen a valaha mért harmadik legkisebb jégtakaró látható. A piros vonal az átlagos kiterjedést mutatja. A világtenger szintje 3,6 millimétert emelkedett az elmúlt egy évben. Az emelkedést gyorsítja a szárazföldi jégtakaró olvadása és az óceánok vizének melegedése. Az előrejelzések szerint a tengerszint az évszázad végére egy méternél is többet emelkedhet az óceánok szintje, fenyegetve a partmenti városokat.

Hollandia már régóta alkalmazkodik

A világ legnagyobb viharsorompója Hollandia déli részén, Maeslantkeringnél épült. 22 magas acélszerkezet, Hollandia mélyen fekvő területeinek jelentős részét védi a víz betörésétől viharok idején.
Jeroen Kramer, Het Keringhuis kommunikációs referense: “Amikor vihar jön, a tengervíz egyre magasabbra csap. Ha 3 méternél nagyobb az emelkedés, az már veszélyezteti Rotterdamot, és be kell zárni a hullámsorompót.” Rotterdam mellett számos más települést és termőföldeket véd a viharsorompó. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.