Világcsúcsot ért el egy német elektromos autó

Világcsúcsot állított fel egy elektromos meghajtású gépkocsi, amikor kedden egyszeri feltöltéssel tette meg a München és Berlin közötti 600 kilométeres utat.

Villanymotorral hajtott autónak még soha nem sikerült ekkora távolságot “egy szuszra” megtennie.
A kék-sárga színűre fényezett Audi A2 modellt a berlini gazdasági minisztérium előtt a házigazda, Rainer Brüderle gazdasági miniszter fogadta. Az ARD televíziónak nyilatkozó tárcavezető technikai áttörésnek minősítette a környezetkímélő jármű teljesítményét, pontosabban az erőforrását képező akkumulátorok kapacitását. Az eddig ismert telepekkel ugyanis villanyautók átlagosan csupán 100-120 kilométert tudnak megtenni egyszeri feltöltéssel.
Az Audi A2 komótos tempóban, óránként 90 kilométeres sebességgel tette meg a két nagyváros közötti távolságot. Az elektromos meghajtású gépkocsik gyorsabb elterjedésének fő akadálya szakértők szerint éppen az akkumulátorok alacsony kapacitása. Az új német akkuk minden bizonnyal felgyorsítják az árammal működő autók térhódítását. A berlini kormány azt szeretné, ha 2020-ban már legalább egymillió villanymeghajtású személykocsi közlekedne Németország útjain.

Ajánlott tartalom

Győrből a francia világversenyig: magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk

Rangos nemzetközi megmérettetésen vesz részt a győri Széchenyi István Egyetem autonóm járműve Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer.