Világítson burgonyával –működik

A Yissim kutató és fejlesztőcég, a Jeruzsálemi Egyetem technológiai karján kifejlesztett egy új organikus elektromos akkumulátort, ami biológiailag kezelt burgányával működik.

Az egyszerű, fenntartható és megbízható eszköz azonnali módon és olcsón képes elektromos szükségleteket kielégíteni a világ fejletlen részei számára is. Az egyetem kutatói felfedezték, hogy egyes kezelt burgonyagumók fokozott sóképzési folyamatai képesek elektromos áramot fejleszteni, ami előny lehet az elmaradottabb országok számára. Ez az olcsó és egyszerű zöld energia megoldás nagyjából 1,6 milliárd ember életszínvonalán segíthet. Hiszen egy efféle eszköz segítségül lehet olyan fontos feladatokban, mint a világítás, telekommunikáció, vagy információcsere. A tudósok rájöttek, hogy a burgonya elektrolízise előtt egy egyszerű forralásos művelettel képesek a növény energiaellátó képességét akár tízszeresére növelni, amivel akkumulátorok napokig, sőt hetekig tartó munkája válik lehetővé. A burgonyából előállítható alacsony mennyíségű energia egy LED-en lett bemutatva.  Ár-analízisek bebizonyították, hogy a burgonyából származó zöld energia ötvenszer olcsóbb, mint a ceruzaelem, vagy a góliátelem. Emellett az ezzel a technikával működtetett világítás illetve akkumulátor hatszor gazdaságosabb, mint a petróleumlámpák, amiket manapság a fejlődő területeken alkalmaznak.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.