Világraszóló áttörés érkezhet a napelemek világában

A foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC)-k napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatnak.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem csapata olyan mérési protokollt dolgozott ki, mellyel felmérhető a foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC-k) teljesítménye – számol be a PV Magazine. A szakértők bíznak benne, hogy munkájuk hozzájárulhat a technológia piaci betöréséhez. Napelemes rendszerek esetében a foszforeszkálók segítségével olyan nagy energiájú fotonok is kiaknázhatóak, melyeket a cellák egyébként nem tudnának hasznosítani. Az anyagok befogják ezeket a részecskéket, majd alacsonyabb energiájú, a cellák számára értékes fotonként bocsátják ki őket. Az LSC-k az elektronikus struktúra módosítása nélkül is integrálhatóak a kész napelemekbe. Az eszközök további előnye, hogy jól formálhatóak, színükkel esztétikusabbá tehetik a rendszert, ráadásul a szórt fény hasznosíthatóságát is növelik. A fentiek alapján érthető, hogy miért véli úgy több kutató is, hogy a megoldás komoly változást hozhat el a napelemek világában.  Sok más kísérleti technológiához hasonlóan azonban a LSC-k esetében is akadnak kihívások – az LSC-kkel összeillesztett panelek vizsgálata például nem egyszerű feladat. Világszerte számos szakértő foglalkozik az integrációval, problémát jelent ugyanakkor, hogy a mérésekre nem dolgoztak ki egységes protokollt.

A holland kutatók úgy gondolják, hogy éppen az univerzális összehasonlítási standard hiánya okozza, hogy az LSC-kkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Noha az LSC-k már mintegy 40 éve megjelentek a laboratóriumokban, rengeteg mérési adat értékelhetetlen, a technológia pedig nem nyerte el igazán az ipar érdeklődését.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem szakértői úgy látják, az LSC-kkel folytatott standard méréseket fényelnyelő háttér előtt, esetleg az el nem nyelt fény vagy a foszforeszkálók által kibocsátott sugárzás blokkolásával érdemes végezni. Emellett az eszközök méreteit és formáját, illetve a fényvezető anyag vastagságát, valamint a fényforrás, a detektor és az integráló típusát és gyártóját is fel kellene jegyezni a kísérletek során. Amennyiben a kutatók a jövőben világszerte követik a protokollt, a technológia idővel áttörést hozhat a napelemek világában.

 

Kép:  Eindhoven University of Technology

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.