Világraszóló áttörés érkezhet a napelemek világában

A foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC)-k napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatnak.

Államilag támogatott, félárú napelemes rendszerek!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem csapata olyan mérési protokollt dolgozott ki, mellyel felmérhető a foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC-k) teljesítménye – számol be a PV Magazine. A szakértők bíznak benne, hogy munkájuk hozzájárulhat a technológia piaci betöréséhez. Napelemes rendszerek esetében a foszforeszkálók segítségével olyan nagy energiájú fotonok is kiaknázhatóak, melyeket a cellák egyébként nem tudnának hasznosítani. Az anyagok befogják ezeket a részecskéket, majd alacsonyabb energiájú, a cellák számára értékes fotonként bocsátják ki őket. Az LSC-k az elektronikus struktúra módosítása nélkül is integrálhatóak a kész napelemekbe. Az eszközök további előnye, hogy jól formálhatóak, színükkel esztétikusabbá tehetik a rendszert, ráadásul a szórt fény hasznosíthatóságát is növelik. A fentiek alapján érthető, hogy miért véli úgy több kutató is, hogy a megoldás komoly változást hozhat el a napelemek világában.  Sok más kísérleti technológiához hasonlóan azonban a LSC-k esetében is akadnak kihívások – az LSC-kkel összeillesztett panelek vizsgálata például nem egyszerű feladat. Világszerte számos szakértő foglalkozik az integrációval, problémát jelent ugyanakkor, hogy a mérésekre nem dolgoztak ki egységes protokollt.

A holland kutatók úgy gondolják, hogy éppen az univerzális összehasonlítási standard hiánya okozza, hogy az LSC-kkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Noha az LSC-k már mintegy 40 éve megjelentek a laboratóriumokban, rengeteg mérési adat értékelhetetlen, a technológia pedig nem nyerte el igazán az ipar érdeklődését.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem szakértői úgy látják, az LSC-kkel folytatott standard méréseket fényelnyelő háttér előtt, esetleg az el nem nyelt fény vagy a foszforeszkálók által kibocsátott sugárzás blokkolásával érdemes végezni. Emellett az eszközök méreteit és formáját, illetve a fényvezető anyag vastagságát, valamint a fényforrás, a detektor és az integráló típusát és gyártóját is fel kellene jegyezni a kísérletek során. Amennyiben a kutatók a jövőben világszerte követik a protokollt, a technológia idővel áttörést hozhat a napelemek világában.

 

Kép:  Eindhoven University of Technology

Ajánlott tartalom

Jó hír a családoknak, ha energiahatékony házat építenének

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya szombaton az MTI-vel.