A szabadalom 20 évre biztosít védettséget a magyar találmánynak. Dr. Kereszty Marcell szabadalmi ügyvivő, a Gödölle, Kékes, Mészáros és Szabó Ügyvédi iroda munkatársa ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szabadalom birtokában az AWE Mérnökszolgálati Kft. által megvalósított találmány megfelelő védettség mellett tud megjelenni új piacokon.

Világsikerre tör egy magyar energiatároló megoldás

A szabadalom 20 évre biztosít védettséget a magyar találmánynak. Dr. Kereszty Marcell szabadalmi ügyvivő, a Gödölle, Kékes, Mészáros és Szabó Ügyvédi iroda munkatársa ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szabadalom birtokában az AWE Mérnökszolgálati Kft. által megvalósított találmány megfelelő védettség mellett tud megjelenni új piacokon.

A közeljövőben várható kínai bejegyzés újabb előrelépést jelent majd e téren. Az ottani szabadalmi rendszer kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt években jelentősen szigorodtak a helyi szabályozások és az ezek betartására, betartatására való hajlandóság is érzékelhetően erősödött – olvasható a közleményben. A fejlesztő AWE Mérnökszolgálati Kft. a gyártás itthon tartását tervezi. Az oktatás, az üzemeltetés és a szerviz nemzetközi méretűvé bővítése révén Magyarország az Európai Unió meghatározó szolgáltatójává válhat a villamosenergia-tárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás területén.

Energetikai szakértők szerint világszerte robbanásszerűen növekszik az igény a nagy teljesítményű energiatároló berendezések iránt. Ezek minden korábbinál hatékonyabb és rugalmasabb megoldást nyújthatnak a többlet és a kieső energia okozta hálózati problémákra. A magyar tulajdonban lévő AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei az elmúlt öt év során olyan korszerű, lítiumion-akkumulátorokra épülő berendezéseket alkottak, amelyek napjaink legkorszerűbb ilyen típusú berendezéseinek tekinthetők az ingadozó termelésű, jellemezően nap- és szélerőművek számára – olvasható a közleményben. Az akkumulátoros tároló akár decentralizáltan, a probléma helyén is segítséget nyújthat, az 1 megawattóra energiatartalmú egység szállítható, egyszerűen le-, illetve áttelepíthető. Az így, vagy akár centralizáltan épített energiatároló egységek segítenek a rendszeregyensúly fenntartásában, ezzel támogatva a rendszerszabályozó napi tevékenységét. A berendezés alkalmas továbbá arra is, hogy jelentős energiafelhasználású termelőüzemek számára szükség esetén szünetmentes áramforrást biztosítson. Ezt a szolgáltatást egyéb más funkcióival (hálózati szolgáltatás, áramminőség-javítás, meddőkompenzáció) együtt képes nyújtani, így optimalizálva az üzembiztonságra fordított költségeket.

A hazai fejlesztésű IntelliStore™ egyike az első, az Európai Unióban készített, működő és tesztelt energiatárolóknak – áll a közleményben. A technológiát a villamos hálózatok európai szervezete, az ENTSO-E is elismerte a hozzá beadott 225 megawattos pályázat alapján. A fejlesztők több éven át tesztelték üzemi körülmények között a megoldást, amely a kifogástalan működés okán mára jó eséllyel számíthat multinacionális energetikai cégek érdeklődésére és együttműködésére. A termék automatizált működését irányító és felügyelő, megközelítésében is új irányítástechnikai rendszer, az úgynevezett Virtuális Erőmű napjainkra már mintegy 650 megawattnyi, főként megújuló alapú energiatermelőt és gázmotort kapcsol össze országszerte és külföldön egyaránt, ezzel javítva azok pénzügyi mutatóit.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.