Világszerte egyre több madárfaj hal ki

A Birdlife International és a Charles Darwin University új tanulmánya szerint világszerte ijesztő mértékben gyorsul a madárfajok kihalása. A múltban a kihalás legfontosabb oka a fenntarthatatlan vadászat, és az idegen fajok megjelenése volt. Jelenleg az eredeti mezőgazdasági élőhely lerombolása a fő ok.

A PloS One-ban megjelent, „A madarak kihalásának globális jellemzői és okai fajok és alfajok szintjén” címet viselő munka rámutat, hogy az utóbbi 500 évben világszerte 279 madár faj és alfaj halt ki, írja a greenfo.hu. A fajok kihalása a tanulmány szerint a XX. század elején tetőzött, azután a század közepéig csökkent, majd azt követően felgyorsult. Ezt a tanulmányt megelőzően azt remélték, hogy a kihalás üteme lassul. – mondta Szabó Judit, a Charles Darwin University munkatársa, vezető szerző. Történelmileg a legtöbb madár szigeteken pusztult ki, különösen a csendes-óceáni térségben, de a legtöbb érzékeny faj már rég eltűnt. A tanulmány bemutatja, hogy jelenleg a kihalás legfontosabb oka az eredeti mezőgazdasági élőhely lerombolása. A múltban a kihalás legfontosabb oka a fenntarthatatlan vadászat, s az idegen fajok, mint például a macskák és patkányok megjelenése volt. Az emberiség közvetlenül, vagy közvetve, felelős ezért – mondta Szabó. A Biológiai Diverzitás Konvenció (Convention on Biological Diversity, CBD) égisze alatt a világ nemzetei vállalták a biodiverzitás lelassítását 2010-ig, de tekintettel arra, hogy ezt a célt nem sikerült elérniük, a célkitűzést 2020-ra módosították.

A tanulmány társszerzője, Susan Butchart, aki a Birdlife International nemzetközi kutatási koordinátora, azt mondta, hogy sok faj csak a természetvédelmi beavatkozásnak köszönhetően marad fenn. Ez a lista sokkal hosszabb lett volna, ha nem folyna világszerte munka a fajok kihalásának megakadályozására. De jelentősen fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, ha meg akarjuk akadályozni az emberi behatás miatt bekövetkező fajpusztulást. – mondta Dr. Butchart. A mi elemzésünk nyújtja a jelenleg rendelkezésre álló legrészletesebb képet az utóbbi időben bekövetkezett fajpusztulásról és segít bennünket abban, hogy stratégiákat fogalmazzunk meg a biodiverzitás csökkenésének kezelésére és az ember okozta további fajpusztulás megakadályozására.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.