Világszerte nőni fog a megújulók aránya

Az USA energiaügyi minisztériumának elemzése szerint a megújuló energiaforrásokból származó áramtermelő kapacitás világszerte gyorsabban fog nőni, mint a más forrásokból származó energiatermelés. Az előrejelzés szerint 2035-re a világ energiatermelésének egyharmadát megújuló forrásokból fedezik majd.

A most közzétett International Energy Outlook 2011 (IEO2011) jelentés szerint a kiépített megújuló energiaforrások kapacitása – beleértve a hidroelektromos termelést is – 2035-ig évente 2,7 százalékkal növekszik majd globálisan. Ezen belül a legnagyobb arányban a fotovoltaikus termelés nő majd, az előrejelzés szerint 8,3 százalékkal, amelyet szorosan követ a szélenergia 5,7 százalékos növekedési rátával, a geotermikus energia 3,7, a hidroelektromos 2 százalékkal és a biomassza 1,4 százalékos növekedéssel. A jelentés szerint az áramtermelésben mindinkább visszaszorulnak a fosszilis tüzelőanyagok, at egyre növekvő olajárak következtében a kőolajszármazékok aránya a termelésben évi egy százalékkal csökken majd világszerte. A 2035-ös időszakig a világ energiafogyasztása várhatóan mintegy 20 százalékkal fog nőni, a növekedés csaknem felét India és Kína fogyasztás-növekedése adja majd, így húsz év múlva a két óriási ázsiai ország a világ energiafogyasztásának 31 százalékát adja majd.

Ajánlott tartalom

Újabb hírt kaptak az állami napelemes pályázaton indult családok

Hónapokat kellett várni, hogy elkezdjék kihirdetni a napelemes pályázat győzteseit, az elmúlt időszakban viszont durván megemelkedhettek a tervezett projektek költségei.