Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Villamos kazánokat állított elő az Alteo

A soproni erőművében üzembe állított villamos fűtésű kazán után az Alteo újabb két eszközt integrált szabályozási központjába, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrásokkal megtermelt villamos energia hővé alakítását is; a kazincbarcikai és a tiszaújvárosi fűtőerőművekben elhelyezett kazánokkal megtermelt forró víz a helyi távfűtési rendszerbe csatlakozik – közölte az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat csütörtökön az MTI-vel.

A most üzembe állított két, egyenként 6 megawatt (MW) kapacitású villamos fűtésű forróvíz-kazán gyors terhelésváltási képessége révén az Alteo szabályozási központ rugalmassága még tovább nő, fokozva a Sopronban korábban beüzemelt 5 megawattos kazán hatását – emelték ki a közleményben. A soproni beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is igénybe vett a vállalat, a mostani két fejlesztés összesen 1,9 milliárd forintot kitevő összegét ugyanakkor teljes egészében saját forrásokból fedezte. A beruházásokkal az Alteo újabb szabályozható kapacitásokat visz a villamosenergia-rendszerbe, ezzel tovább bővíti a rendszeregyensúly biztosításához hozzájárulni képes flexibilis portfólióját – jelezték.

Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3440 forint és 2550 forint között mozgott, szerdai záróára 2870 forint volt. Legutóbbi tőzsdei gyorsjelentése szerint a vállalat az év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 1 százalékos növekedés, konszolidált árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott tartalom

Pécsi önkormányzatokat újítanak fel

Egy korábban meghirdetett, energetikai felújítások támogatását célzó pályázat eredményeként összesen több mint 355 millió forintot biztosít a pécsi önkormányzat az ingatlanjaikon beruházásokat tervező lakóközösségek számára - döntött csütörtökön a pécsi közgyűlés.